Pijemont

1*1

(Из „Ратног Дневника")

Приликом уласка наш^ трупа у Ваљево, узаптили смо и приличан број писама која су писали аустријски војници. Писци њихови нису се надали, да ће им рукописи пасти у наше руке, те су стога искрени. Та искренос г чини њихову вредност. Из њих се види, ца је у аустро-угарској „балканској“ војсци жеља да се рат што пре сврши. А из заробљеничких писама види се радост, што су заробљени, јер им је на тај начин живот осигуран „а и ослободили су се патња". Вадимо ово неколико врло ннтересантних места: Иитпан Тош, тоиџија из 12, по.њ. арт. пука пише жени у Бпешт)'-, из Ваљена: „Понестаје нам хлеба. По 4 дана нисмо добили шта да једемо. Сада добијамо дневно '.м хлеба па и то не увек.... Грдно је блато, те због тога се тешко напредује... У почетку рата ималн смо 140 коња, сада имамо само 50... немамо нидоктора,...: како чујем наши су код Крагујевца, добро би би.то да се сврши овај рат. доста је било“. 'Јулује Пои, из 29. арт. пука пише фамилији у Сигегмиклош (код Б.пеште) са бојишта: Мучимо се... Изгладнели смо ко курјаци. У местима где улазимо не нађемо ни једног становника, те због тога се ништа не може купути. Тајин кошта 2 -4 круне.,.. Врло добро би било, кад би се ово свршило јер се не да више издржати. Н.чдали смо се ца ћгмо до нове године код куће бити, али на жалост не може се, јер је проклета земља ова Срблја, кошта нас много крви и живота. Овде сам тек сазнао шта је то кад је човек

гладан, а поред тога мора и да пати и да трпи. Хтели смо Србе глађу победиди, а десило се обратно... напредујемо корак по корак“. Ошо Ефенперген пише жени у Дрезду: „...Сутра дан смо морали напустити положаје које смо тако мучно задобили... Рањеници нису могли сви да буду транспортовани, па су сасвим просто били остављени Србима. Све што је могло да бежи, ишчезло је...“ X рберш Асоди рањени заро1љеник у Ваљеву пише жени у Сомбор: „Пре 4 -5 дана стигла је вест, да Срби долазе, те да свакм ко може иде у Шабац, ако неће да допадне у срлско ропство. Ујутру нам рекоше да идемо на железничку станицу. И ја сам са велмким напрезањем огишао на станицу, али јс воз већ био препун. Сгаиица је била препуна рањеника сваке врсге. Било нас је око 1000. Несвесно сетио сам се Острова Докгора Мороа, гледајући ову гомилу рањеника, а међу њима и себе. Тешили смо се: Доћиће воз, немогућно је да нас војна команда овако остави и т. д. Али воз није дошао, јер није могао више доћи.“ Ј в(.н Ланашош заробљеник пише из Крагујевца својима у Сенту: „Мислим да рат неће дуго трајати, јер овде има толико заробљеника, да не знају шта да раде са њима и како да их сместе. Дневно 700 — 800, 1000 па и преко 1000 спроводе, дакле не може дуго да траје.“ Јовгн Мачурда заробљеник из Ваљева пише жени у Горњу Угарску: „Сад ми је добро... Немој ми писати иовосги о рату. Нисам љубопитљив, доста сам се папатио."

прикупила г-ца М. КрмпотиЂева По 50 дин. Деича Стојановић касанин; по 30 дин. д р Славка Михајловић лекар Отите Држав. Болнине; ио 20 дин. г.г. Д-р Милан РадоважЈВић управ. болн. д-р Јеврем Жујевић. д р Гдуард Михел, д-р Н. Н. лекари болнше, Н Најман медицш ар, Карло Хирш маШИНИСТ; по 10 дин. г. д-р Д шаи Стојимировић лекар, Младен Кокановић апотекар, Н. Н. Г-ца Маријана Крмлогићева, Радивој Саве Ђурића Михајл«! Радми : овић болничар; по 5 дин. г-ца Наталија Ј1убу рић, Бошко Марковић апог. гом. Димитрије Шап н ц апот. пом. Стојна Дрен( ваковић, Лемосава Аћимовић,Јапко Петровпћ, Тима Ј. Петровић, Милева Ђокић Милка Ковачевић, Јевта Јевтовпћ, Милета Гојковић болничари. Васа Јаблан .вић лчфер. млека. по 3 дин. Денко Стојановнћ баштован, Радомпр Ву«адиновић Василије Подкоц.ак болничари по 2 дип. Дрзга Миковић, Кл та Ђорђевић, Јован Крстић Јеротије Стевановић, Н. Н. Софија Антоновић, Јелена Правдић, Дра гол>уб Илић, Савка Милошевић болнччари. Г-ђч Косара Ј1 »уб>. Савн’а, В )рка Ичићевл. по 1 ди Н. Н. Михајло Стсјачовић низорник, Милан Крм потић ђак, Млана Живковић, Милеса Јоковић, Радо.мир Симовић, Драга Божић, Јовав Жарковић, Стојан Ст-ној(вић, Јелена Томашевић, Рада Новаков» ћ, ЈЈрага Ар;- ниј вић, Петар Ђокић, Димитрије Ђокић, Вукосава Петровић, Милорад Ђокић, 11 'дел.ко Ивановић, Емил-ја Ракић, Лепосава Марковић, Илија Максимо вић, Перса Константиновић Милупка Јо'симовић, Станија Ж в ковић, Милка Ђпрћевић, Перса Шаренац Миливој Живковић, ЈЈ,рагиња Попочиђ, Јованка Дпдић, Кагарина Радивој« вић, Живојин Васиљевић, Лаззр ВукаЈН новић, Л»зар Савић, Свегозар Голуб 1 в ћ, Никола И н-ћ, Дчнило Петровић, Наталија Ивановић, Радмнла Пејагић, Савета Стојксвић, Мчлан Радојичнћ, Јован Ранковић, Сида Орачевић, Радомир 'Гомић, Кагит Петровић, Цвета Алексијгвић, Перса Недић и Надежда Димитријевић.

по 060 дин. Станка Ђокић и Стеван Коњепић. по 0‘50 дин. Косга Гвоздеио вић и Савка Дринчић. Свгга 400 дин. и 20 иара.

— Јвдан италијански проналазан Према извешгајима и.ч Милана на војном аедрому Вицолз Тичано врше се опити са аероплзном потпуно > овог тип?. То је биплан чија крила имају дужину 22 метра; снабдев; н је са три мотора са укупном снагом о (. 300 коњских снага, од којих је један намешген на срелиии аеро лана а остала два на пр дњедЈ делу зероплана код мале гонлоле. У ту гондолу мо у сгати три човека и мали гоп од 12 и по сангиметара; гондола је заштиђена окло ' пом и поглуио одвојена од аеро плана, те се из гондоле може сло бодно посматрати на свс стране. На опитимч у присусп у' војиих власти аер шлан се у току пола ча.а подигао н ; всину о с 20 0 м.тара сч геретом од 1500 килограма. А арзт лобро одр жава равн тгежу, а м >же да се креће ако ради макар :амо један од сеа три мотора. Пдјвећа је брзчна 120 кило.ме: :рз на час На апарагу је летео познати иг.члијански авијатичар I! нсутк.

је много жртава нарочито у Галипољу и Булачру. Немачки листови стално убеђују своје читаоце, да је најбоље, да своје злато улажу у држар.не новчане заводе. + У Атини је утврђено, да сајј^ < лажни гласови о турским поб« дама фабрикују у — Бечу.

Ротне ситнице

Немачка је одбилч захгев шведске владе, дз се прзо не смагра као војнз копграбчнда. Звто се сада из Швед ке инвозц лрво прек > пристанишга у Категату, које Н' конгро иш ■ немзчка флота. Аустр счч апнјчтичари пре неки дан бацч чи су шд цр.чогорским пози тјала код Когора харгијице, на којмм! је било нзпнсано да |е енглЈСка флогл разбијена и да немачки цепелини бомбартују ЈТондон. Је ган читалаЈ „Мат на" предложи је, дч се у ша 'Чевима употребц периск >п уадесто сгражара. који је увек згјЛНд мета за непријач е:|ЈЧ. У Њуј )рк су сгиг е -нести из Ца;играда, да је V Турск ј з .вча-, дала колера. Међу војч ци.ма било

Из Беча јавл.ају, да је у Пољ ској наступила огромна хладноћа, те су за једап мах прекичугс оп-: рације. Холандска влада спрсма зак>>нски претло! о општој војној обавези. * Енглеска и Јшан изјавиле су да присгају Кини да нЗдокнаде штету, која јој је ианесена блокадом Чин Тао. Из Амстердама јавл.ају, дз у Остенди већ од почетка децем. бва нема хлгба. Становништво се храни кромпиром. Власти стално траже злаган и сребрни новдц. Немачки војт лист признаје, да је руска артиљерија веома добро ппремљ т и извежбдна. Н рочито добро иалази заклоае. Јојни гувериео немччкс покра* јине Хаиовера наредиојс к (Зсгима да од сел.ака реквир||рзј\ , - ■ , пир. Три шведска пароброда лото~' нула су код шведске обале баш на оним мести.ма, за које јс нел\ачкн послзн <к тврдио, да сх слободна од мина. * Јапанци су досзд ухватили 41 немачки трговачки пароброд. У последње вр.*ме штампа мачка уздржљиво говори о ру ском ра ишгу п позива становништво, да буде стрпл^ТГо и . држл.иво. * Командант турских трупа \ I даду 1,1авид-.-■•г.ша смењен је; . мавдант другог корпуса Ша.■ л паша предан је војно.м суду. Од мел1ачких зрмија највишс су пострадалн Б варци: половпн:! њихових в *јника изведгно је т сгроја.

)

т твхнике |- Доиаћица

Могао б.и да се прими да спрема ученика из боље куће. Успех поуздан. Обратити се на уредништко овог листа.

ШндомМгц. издао сам следеће календаре за 1915 год.: Ратник Календар за1915 г. са оним садржајем: Календарски део по старом и новом Календару. Годослов-Српског Краљевског дома. Државнесветковине и празнични дани у које се радње и дућани затварају. Забавни део Цена је Календару — 00 □д. Препродавцима 33 1 /.з рабат т. ј. 40 пд. комад. Народни Календар за 1915, год. Цена 20 пд. 100 ком, 5'— дин. Џепни Календар за честитке. 100 ком. 4*Џелики зидни календар. Цена —-50 пд. 100 вом, 30-— дин. Заједнб са поруџбином има се и новац послати и то на име поштарине за 100 ком. Ратника 1-80 дин., а за остале —-(>о пд. за по 100 календара. ИзЈвавачка књвжарница Геце-Кона — Београд 3—3

Тражц се жепа, коуа је вична свим ломаћим пословима за једног отменог самца. Упитати уредништво „ ГГиј ем о н та. “ ■ 1-2

Владимир Стојановић, грађевинар, станује у кани „Топола", нуди се за иастојника и оправку кућа за скромну награду. 1-6

Рош пошто Г. Цвежо Брајовић, с-<ршени правник и рез^рвни потпор) чник, извешава своје пријател.е и познанике да је тешко болестан и да се налази на ле^ењу у ст, војкој болчиии у Крагујевцу. * Миливоје К. Стојановић пеш п.поручник командир 3 чете 3 бат. VIII >,еш. пука 1 позива рањен је на положају 8 ог или 13. нов. при отступању и од тад се ништа не зна за њега. Моли се сваки онај који ма шта ана о њему да јави његовој мајци Круни Стоја новић Невесињска ул. број 11. Београд. Тражим породицу г. 06рена Кузмановића рез инж. мајора да л\и се јави на адресу Божидар Ђурић Задарска ул. бр. 2.

СтеванЈ. Јовзновић редов 4 чете I бат. VII пука I лозива д 14. новембра ов. г није се никако јавио својој породици. Молк се сваки опај ко шга зна о њему да јави његовом оцу Јовану Јовановићу грговиу Јове Илића ул. бр, 2 Београд. -*■ Тражим децу: Душана и Вигомира М.иловановића и\ села Ос.чине, они су отишли са дедом Јованом Сиа сојевићем. Молим ко зна нека јави Миловану Миловановићу редову прве чете IV батал,она V пука Дринске Дивизије — Ћуприја — војиа болница(у понтоњсрској ка сарни). * Тражим 1’аика Гајића из Брасине, срез јадарски. иека се јаси брату Цветку Р. Гајићу рањеиику у болнпци Врање (соба број 3).

4. он. м. одселила је се из Аранђзловцч у Младеновац а одавде у унутраш ( О. г моја мати Наста. ија стара 86, сесгра Јелена 65 и сесгрић Живко 30 гбдина глув нем и сакат. К 1 би з >ао где се налазе молим за из ештај на чему ћу вечито захвалан остати. Михајло Јаксвљевић р пи зор Пореске.Уираве из Ииша * * Моја жена Олга из Обреновца пека ми се јави на аересу — гостионицм — „Европа" Крал.ево, Благоје Миленковић нензмонер.

ШР СвЕТОЗАРА СТЕФАНОВИЋА П.Јред свију врсга конзернн, гкшрћа л воћа препоручује поштонанпм потрошачима добар и укуван пекмез и го у ОурадДма "Д 200 кнлограма, 40 дипара 100 килограм.ч: од 100 кгглограма 43 дицара 100 килнгра »,а и од 50 килограма 45 дин, 100 кграма. з-з

Наша предрага и ллилађа сесгрицн,

У каЛани Панте Костића

к о д

Каши 90 шш ВеТа количина капака од артије продаје се. Упит“и уредништво „Пијемонта“ Крал. Александрова бр. 12 охххшхшгхххшх хххе шШ X X X X X X Јв Прско целог дана точи се свежеХ пнво (чаша 0 20, кригла 0 30 п. д.) ^ Хвел^ки избор природног ппћа их X српских мезелука. — Услуг^ брза^ Ји тачна. , 4 _ 21 С охххххххххх:хххххххххх©

1 Дрсгнца

Вуко Ксрпџића (СКАДАРЛИЈА)

кћч почив. јМите Петровића председ. пор. \ ■•••ше премчнула је 20. децембра о. г! далеко од сч ј.*ч милих у тућил.Ј — Изерл ну В стфал.ја ,Не.мачк;() — где је тишла пре рата на стулије м па о орављен.Ј сз га адрзвља. Туга и бр«га за ОгаџбансЈ чежња за сво има пр^кратмла јој је живот у њ> н ј цветној младосги у 1У год. свога живг.та. Овај тешкн и изнеиадч • губитак чељрти за ове три годчпе — јављ.мо њеним другарича»а сродниц-чма и пријатељима 28. дец. 1914. г. Крзгујевзц. Запрепашћени и дубоко гогресени. сестре: Надежда Петровић, иастав: Беогр. Жен Гилшаз. и акад. спик.;М-ца Вл. Мишковића:' 3 >рг; Јелена Ј Лудвик; ЈБубица; браћа: Влади.ммр чинов. Желе... ЈЈ,ирекц. п Растко; зегов -: Вмдимир Мишковић инспектор рудар. одел., Јосиф Ј1удв к инжињер Срп. Држав. Железн., сестрнчине: Видос°ва, Иианкз, Драгослава и Милеиа; сесгрић Брзни.мир.

Ш ШШвШ в Ш Ш ♦ ЈШа.Жа М ,^1ијемоит“ прим^ по утереној ^ени. ооеооообзоо о зооа фоооф

М«са поч. Љубе С. Јовановића Заступник Бранко Божовић, Краља Александра улица бр. 12. Штампарија „Пијемонт", Краља Алек<.андра улица би. 12. Ог ^ ■ в а

)дговорни уредник: Гаја Константиновић. Битољска ул, бр. 37.