Podgorac

2 сЛодсораи,

(Врђрашње

20. новембар 1999.

ИНИЦИЈАТИВА СО Ваљево и СО ОСЕЧИНА

МИЛЕНКУ ПАВЛОВИЋУ ПОСТХУМНО ОРДЕН НАРОДНОГ ХЕРОЈА

Скупштине општине Ваљево и Осечина покренуле су иницијативу да се пилоту - пуковнику Миленку Павловићу постхумно додели Орден народног хероја.

У образложењу се каже да је Миленко (Милорада) Павловић, пуковник авијације, пилот, рођен 5. октобра 1959. године, у селу Горње Црниљево код Осечине, у сељачкој породици. Ожењен, двоје деце.

Узоран човек, син, отац и супруг, важио је за врло перспективног старешину, био један од најмлађих команданата летачке јединице тог ранга.

Са одличним успехом завршио је војну гимназију „Маршал Тито" у Мостару. Био је питомац Војне ваздухопловне академије коју је завршио 1982. године са просечном оценом 8,64. Похађао је курс за командира авијацијског одељења, који је са врло добрим успехом завршио 1989. године. Такође, завршио је 1996. године, као питомац 44. класе Генералштабну школу центра високих војних школа Војске Југославије.

У оружане снаге бивше ЈНА ступио је 1982. године у чину потпоручника авијације. У чин поручника унапређен је1983. године, у чин капетана 1991. године, мајора (ванредно) 1994. године, потпуковника (ванредно) 1997. године и пуковника 1999. године (постхумно).

По ратној формацији на дужност пилота постављен је 1982. године, а звање инструктора летења стекао је указом Команде ратног ваздухопловства (превремено) 1998. године.

Био је врстан пилот МИГ-а 29 храбар, неустрашив и вели-

ки зналац свога посла, омиљен код својих колега и војника. Због своје вредноће и знања, за испуњавање војних дужности правовремено и савесна, преношење знања на нешто млађе колеге (иако је имао непуних 40 година када је храбро погинуо) био је носилац многих писмених похвала и новчаних награда у периоду од 1983. до краја 1998. године, а такође је одликован 23. 10. 1981. године медаљом за војничке врлине, затим 22.12. 1998. године Орденом велике звезде са мачевима, 16. 6. 1999. године (постхумно) Орденом заслуга за народ у области одбране и безбедности ! степена. Добивши војни задатак дана 4. маја 1999. године одмах је узлетео са аеродрома у Батајници, и после 10-ак минута неравноправне борбе са војним агресорским авионима НАТО алијансе, храбро се боривши изнад Ваљева и не напуштајући МИГ-29, заједно са њим пао у селу Петница код Ваљева, у првим поподневним часовима тог кобног дана. Био је свестан непријатељске снаге, али је патриотизам и љубав према домовини надјачао сва друга осећања и безизлаз. Носећи у себи непокоривост и бунт свог народа, пркосно се винуо у небо. Сила и моћ нису поколебале његову решеност да одбрани свој завичај. Васпитаван у духу најсветлијих традиција свога народа, био је предодређен да у пресудном " часу, својом храброшћу и одважношћу покаже непријатељу да дух и воља овога народа неће никада бити покорени. Сачувавши наше небо, себе је

сачувао за вечност.

(бе

Е ден

НИСУ ЗАБОРАВИЛИ МИЛЕНКА: Чланови Ловачког

удружења “Подгорина" из Осечине, које од ове јесени носи име

свог прерано изгубљеног члана Миленка Павловића (сликао: Зоран НИНИЋ)

Ловци нису заборавили Миленка Павловић

ОРДЕН ЛОВАЦА

На предлог Ловачког удружења „Подгорина" из Осечине дугогодишњем вредном члану ове дружине пуковнику РВ ПВО ВЈпилоту Миленку Павловићу посмртно је додељен Златни орден Ловачког савеза Србије. Породици пилота, који је настрадао 4. маја ове године у борби са агресорима из НАТО пакта изнад Ваљева, одликовање је на великом збору подгорских ловаца уручио Милован Спасић, члан Управног одбора Ловачког савеза Србије и ЛС Југославије.

Прихваћена је и иницијатива секције ловаца из Горњег Црниљева да удружење ловаца · > општине Осечина, које у својим редовима има око 260 чланова, промени досадашњи назив и понесе име Миленка Павло-вића.

Председник свих осе-чинских ловаца Драган Ми-ло-вановић обавестио је присутне о детаљима са недавно одржане Скупштине, истакавши да је пословање позитивно, а резултати рада значајни. Нова ловна сезона на ситну дивљач (фазан и зец) почела је према календару, дакле 17. октобра. 5

Де