Podgorac

20. новембар 1999.

Људи око нас

Вођаиретвљ.

СТодгораи, 5

РЕКОРДЕР ИЗ ГУЊАКА

Златомир Јанковић, некадашњи просветни радник и радник ДД „Крушик-Пластике", од недавно пензионер, већ годинама рекордер је у производњи малине и купине, по приносу.

На родном огњишту, у засеоку Ђуричићи, у опустелој родној кући, Јанковића затичемо са супругом Драганом, који нас дочекују са одушевљењем и са поносом причају о успесима са имања величине само 80 ари.

Златомир Јанковић производњом малине бави се већ 23 године и сада има 35 ари под малином и девет ари под купином. У кућном плацу су купина и 80 ари малине старе 23 године.

На питање: колики принос остварује Златомир, одговара: ти - Рекорд сам остварио 1996. године када сам са 35 ари малине имао принос од 4.6 тона и са 6.4 ара купине 2.4 тоне. Тада сам остварио принос већи од 10 килограма по струку купине. Ове године, на истој површини малине, остварио сам принос од 4.35 тона што је, такође, рекорд када се узме у обзир да је 10 ари малине старо чак 23 године. Са девет ари купине планирам род од три тоне и како је берба при крају тај принос ће се и остварити.

Успеси с су евидентни. Можете ли нам одати тајну како то успевате7

- Када сам почео, пре 23 године, била је то потреба остваривања додатног прихода. Пошто немам великих парцела, а и чињеница да смо супруга и ја радили, определили су ме да се за овај видпроизводње максимално обучим И пратим научна достигнућа.

Но, велике мудрости ту нема много, све је у ПРАВОВРЕМЕНОМ раду. У малини и купини се проводи цела година, а један дан закашњења у третману умањује принос. Одмах после бербе ваде се гране које су рађале и спаљују се. У новембру до 15. децембра обавезно је јесење ђубрење стајњаком или хумусом, а у мају јабуканом. Обавезна су два ручна копања и то што шире у врсти. За фолијалну прехрану користимо Малина-плус, производи Шабац.

Колико ђубрива користите

- На купине, површине 2.2 ара, прошле јесени бацио сам три тоне стајњака. Неко ће рећи много-ја одговарам да није, али мора бити угорио и закопан. Рећићу вам и то да стајњак и хумус купујем, па према томе добро знам колико да користим.

Колика су улагања за овакав принос7

- Оно што сам до сада у овогодишњи род уложио за ђубриво и препарате је ред величине 500 ДЕМ. и платио сам 150 дневница за брање малине. Свој рад у ово нисам рачунао, јер добит је моја зарада. Отворено речено, прошле године нисам имао више средстава за улагање. Очекујем принос вредан 100.000 динара и ја сам задовољан.

- Шта су планови за наредни период.

И АЕ 4

КУПИНА ЗА ПОНОС: Златомир Јанковић са супругом Драганом у свом малињаку

- Као прво, да обезбедим у потпуности потребан репроматеријал и купим фрезу, јер ове године нико није хтео, чак ни за паре, да ми одвлачи род до откупних станица. У производњи планирам само занављање новим сортама.

Коме сте продавали малину и купину7

- Малину сам, већим делом, продао 33 „Пецка" и наплатио, а купину сам продавао приватницима због веће цене.

Колико знамо поседујете и нову сорту малине „микер" и купину „чачанску бестрну". Како су се оне показале7

- Захваљујући свесрдној сарадњи Завода за пољопривреду из

Ваљева, пре свега агроному Драгојловићу и директору Пантелићу, правовремено сам засадио нове сорте малине и купине и успео да на њима произведем такође, рекорд. Бољим третманом успео сам да „микер" доведем до исте крупноће и бербе у исто време кад и 'виламет“, и ако је „микер" познат као ситнији и генетски касни 710 дана са бербом у односу на „виламет". Нову купину „чачанску бестрну" нисам намерно ничим третирао како би је испитао. Показала се изузетном и зато ћу свих девет ари зановити овом сортом.

На

препарата за малину. Како препознати

тржишту (има доста праве7 - На тржишту заиста постоји пуно нових препарата и то од произвођача захтева свакодневно информисање Нажалост, они немају времена за то јер су окупирани другом производњом. Али видите да управо без науке нема добрих резултата. Наша домаћинства су мала и недостатак радне снаге мора се надоместити правилном производњом на мањим парцелама. Каква су ваша запажања у овој години (Снимио: С. РАНКОВИЋ) - Приметно је масовно сушење малињака управо оних недовољно третираних. Мислим да је Институт сада на потезу да открије узрок томе.

Лично сматрам да је однос цена малине и купине према пшеници 1:10 или 1:13 страшно поражавајући за сељака. Малина није толико вредна да се војвођански сељак толико потцењује. Тачно је да су мање лично радили у производњи пшенице, али се улаже много више у механизацију.

Са нама је и ваша супруга Драгана, наставница разредне наставе, шта она каже на све овог

- У потпуности подржавам супруга у његовом настојању да остварује и надам се да ћемо овде провести своје пензионерске дане.

За крај рецимо и то да Златомиру и Драгани свесрдно помажу и две ћерке и зет који живе у Осечини.

Пожелимо Злаји још много рекорда и нових рекордера у Гуњацима.

Снежана РАНКОВИЋ