Podgorac

~-

10. март 2000.

КРАТКЕ БЕС 64

т Отворена још једна трафика код аутобуске станице у Осечини – власник Драган Павловић.

гл Почела са радом нова пољопривредна апотека – власник Златан Павловић.

7т На изборној Конференцији ОО СПС Осечине одржаној 27.01.2000. године, изабрано је ново руководство, за председника Др. Душан Миловановић, за потпредседнике: Гаља Павловић, Радован Поповић, Верослав Костић и за секретара Милош Андрић. ГЉ.)

1 Алијанса “Југославија Француска“ почиње рад са још једном групом деце (Ги П разред). Тренутно, по новим методама учења страног језика, француски похађа око 40-торо деце. Ангажована су професори г-ђа Весна Крунић, г. Александар Миленовић и г. Милан Симић.

ст Настављени су радови на изградњи базена у Пецкој.

ска _– Екипа ВЈ из ваљевског гарнизона победник је РСИ у малом фудбалу за 2000. г. У финалувојска је савладала екипу „Вожда са 2:0.

У овогогишњем такмиењу, чији је успешан организатор Општинско сибдикално Веће, учествовало је 20 екипа. Интересовање љубитеља спортаза овај вид спортско -

вних активност било је велико . (НА СЛИЦИ: екипе Војске и „Вожда пред финални меч. Снимио: Јован МАКОВИЋ)

3 И поред временских неприлика настављени су радови и на изградњи мотела испред спортске хале у Осечини.

3 На улицама Осечине "проговориле" старе

МС.)

2 У хајци, коју је 30. јануара организовала секција из Комирића и ЛУ “Подгорина" ловац Србољуб Перић острелио је дивљег вепра тешког 112 кг. (НМ)

(3 Општински одбор СРС Осечина 12. фебруара прославио је радикалну славу – Три јерарха Ломљењу славског колача и пригодној гозби, у просторијама СРС, присуствовало око 70 гостију и чланова странке.

1 Годишња Скупштина ОО СРС Осечина заказана је за 12. март – · обавестио нас је ВД председника Драган Алексић. (С.А.)

п Од 23. јануара, сваке недеље у 20 часова, на таласима Радио Осечине емитује се хроника нашег краја. Емисија се зове “"Подгорино, добро ти вече" и заинтересовала је бројне слушаоце из Подгорине и Рађевине. (ВК)

(1 Нова цена телефонског прикључка, која важи од 14. фебруара, износи 20.000 за физичка и 30.000 динара за правна лица.

(3 У пожару који је букнуо у рано јутро до темеља је изгорела дрвена барака – продавница мешовите робе Драгице Мишић из Комирића.

(1 Предузеће "Будућност-Чава" чини прве кораке у правцу организованог развоја туризма у Подгорини – приводи се крају опремање једног апартмана у пословном простору ове фирме. + (ДС.

· фебруара ове го одржан је ТУ Конгрес СПС-а оаД ОМ "Развој, реформе, обнова", где је социјалисте Осечине представљало 10 чланова - од тога 6 и 4 госта. (ГЉ)

По речима Бранке Марковић, саветодавца Завода за тржиште рада за Осечину, број лица која траже посао повећан је за 7,2% у односу на прошлу годину. На територији општине Осечина посао тражи 727 лица. На ову цифру треба додати 99 лица која тренут– но раде на одређено време или се налазе на одслужењу војног рока. Број незапослених повећан је, измећу осталог, због стечаја у Жонексу" (28 лица са радним стажом нашло се на евиденцији Завода) и због проглашења 15 радника "Крушик-Пластике" тахнолошким ВИШКОМ.

Квалификациона структура незапослених је следећа: 1 степен – 232 лица /105 жена/, П степен – 36 лица 19 жена/, Ш степен — 259 лица /114 жена/, ТУ степен — 178 лица /123 жене/, У степен – 3 лица Л жена/, М1 степен – 8 лица /3 жене, УП степен – 11 лица /4 жене/, с тим што је у јануару 2000. године двоје запослено, а троје уписало постдипломске студије. Мећу незапосленима са факултетском дипломом налазе се: један текстилни инжењер и два инжењера прехрамбене технологије, један дипломи– рани економиста и један дипломирани правник.

Почетком ове године знатно је смањен број корисника новчане накнаде и сада 42 лица остварују ово право. Најнижи износ новчане накнаде за јануар Месец ове године износи 843.50 динара. ;

У току 19899. године запослило се 274 лица: 111 у друштвеним фирмама, 83 у

задругама, 65 у приватним и предузећима мешовите својине.

По програму самозапошља-вања који се финансира средствима Завода за тржиште рада реализовано је 6 програма, на основу којих је запослено 26 радника. Највећи број 18/ запослено је у 33 "Подгорка-Аграр', а 5 у пољопривреди. По реализацији програма само- запошљавања је друга у Колубарском округу, одмах иза Ваљева.

Износи средстава за програме самозапошљавања од 1. јануара су повећани тако да је најмањи износ 12.000 динара. За запо– шљавање једног од незапослених родите– ља /самохраних родитеља/ до 17.000 по рад– нику, за самозапошљавање оснивача радње и предузећа до 22000 динара, исто колико може добије и лице које је корисник новчане накнаде. Посебно се стимулишу програми самозапошљавања инвалидних лица са износом "до 36.000 динара. Њихово запошљавање, међутим, иде доста тешко, јер постоји извесно неповерење послодаваца. На евиденцији у Осечини налази се пет инвалидних лица, ратних војних инвалида и инвалида рада.

За програме самозапошља-вања влада велико интересовање, мада многи после првих разговора одустају. Разлози могу бити у немогућности обезбеђења сопственог учешћа у новцу или у немогућности

пот–ребне документације.

Олга ИВАНОВИЋ

15 У

СЛАВСКИ из Осечине са свештеником Раденком

КОЛАЧ: Српски радикали Андрићем

2 НОВА

ШКОЛА

Поред Конуци'овегподрта-л Бателипћеј добити нову школску зграду. По речимај директора Јовице Спасића, већ овог пролећај испред старе школе на простору воћњака) почеће изградња нове, која би прве ђаке примила већ првог септембра ове године, док би касније на простору старе школе били изграђени спортски терени.

Нова школа има ће површину од 100 – 150 мг са две учионице савременој опремљене. Уколико се обезбеде довољна! средства предвиђена је и изградња стана зај

(Снимио ФОТО „ФИЋА“ Милан Филиповић)

Е

учитеља у поткровљу зграде. (СР) ЊУ

а

СИА „У ДУ“ ни Ура!

Мартовска класа регрута свечано је испраћена у поне–дељак, 28. фебру– ОБЕ. их 20 окупило се у свечаној Сали

одгорке", где су им у присуству пот– пуковника _ Милорада оспавића и капетана Бранка Момчиловића из Војног одсека Ваљева уручени позиви за одслужење војног рока. Овог пута

регрутована је редовна генерација (1979. БАТРИ су распоређени у 1 рбији и Црној

г) а

градова у -

ори.

НА АУТОБУСКОЈ СТ Испраћај регрута – (снимио: ЈМ)

У овој Ри регрута су и два брата близанца из С. Осечине, који су заједно отишли на одслужењж војног рока – Горан и Зоран Миловановић.

_ Свечани испраћај у организацији Војног одсека сечина завршен је заједничким ручком, уз најлепше жеље да сви буду добри војници и да им војнички дани буду лепи.

(6 Ро)