Podunavka Zemun

112

ПОДУНЛВКЛ.

Кореснонденцш. Г. ђ. М. у В —. Баше смо писмо заедно сг ребусомг примим, али га неможемо употребити, пре него намч> пошл-ћхе разрешенЉ. Оваи поступакЂ захтева одг насг и сама обозрителноств.

Г. К. С. у Н —. Молимо, да бн изволели редакцио одђ кнкигопечатнћ разликовати, почемх се последна има увекг као трговина сматрати. По овоме разсматра она предано 100 какво списано дело ради печатана само по постоећимг одношеннма цензуре, оценвиван^ пакх по литерарнои вредногти оставлн публики и списателго. Само у ономђ случаго, кадЂ кнБИгопечатна какво списано дело сама изда; т. е. као свок) собственостЈ., одговара она и за вредност!. дела, и по томе мора се постарати, да исто одговара духу времена, достоинству знанн и учености, потребама и степену изображена онога народа, коме е намен^но. Само дакле у томт. случаго пренебрегнуте дужности спада ллга и на кнбигопечататела. Оволико засадт. као одговорт. на укорЂ збогг печатаногЂ али не нашомЂ кнвигопечатнгомЂ изданогЂ дела.

Г. Д. М. у 3. — Вн сте намЂ приметили , да се наши логогриФИ у Подунавки даго врло лако разрешити, и по томе да слабми интересЂ побуђуго, Мн се у томе мн&шм с% вама несдажемо а) зоогђ тога, што е сама природа ЛогогриФа таква, да се много лакше него права загонетка дае разрешити; ту е една погођена речв меЈју толикимг непогођенимг већЂ доволвна да сђ целога покривало скине ; ту се таква олакшица управо и иште, почемЂ е логогриФЂ само продужена и изђ више загонеткш састав.Лна загонетка, б) што бн одђ насЂ и сувише непрактично бнло, кадЂ бн одма у почетку са одвећЂ ув1енимЂ и тамнимЂ загонеткама наше читате.гћ мучили, почемЂ бн имђ тимђ начиномЂ волго кђ чиганго одузели. Ову сте нашу намерунмачно морали приметити у постеиено тежимЂ и лепшимђ логогриФима, а пре неши данЂ уверили сте се о томе и внше, кадЂ е права загоиетка у Подунавци печатана. Мн се у осталомЂ радуемо, да се м е ђу нашимЂ читателвима налази и таквн, кои у ду6.Г&МЂ и озбилкшемЂ размишлаванго праве усладе налазе, и надамо се, да смо васЂ сђ последнБОМЂ загонеткомЂ задоволкили. У свачему предходи лакша радна. Пошто се наши читателки са тежимЂ загонеткама мало уморе, следова'ће опетЂ лакше, као после труда одшорЂ и забава. — Наипосле мн небн тако олако по себи изрицали пресуду о лакости или тежкости у разрешаванго какве загонетке, ерЂ то е само односно. Што е едномЂ лако, то може другоме бнти тежко, и обратно; ту е до бистрине и до упражнавана разума, а нашЂ е задатакЂ пробудити укупне силе у нашемЂ народу. Свако поедино на то употребл-ћно средство наравно неможе одма плода принети; ала оно ипакЂ вата као зубацЂ упокретномг колу, и пробуђуе у добромисленимЂ и умнимЂ Срблкима аче силе, кое ће, се нашимЂ силама присаедин-ћне, нмачно постићи онаи задатакЂ. Покушаите дакле ваше силе на овомђ пол», исправ.мите, усавршуите, разпалмите, утишаваите, просветлнваите, — а мн ћемо бнти први, коићемо така†трудЂ достоино уважити.

Ра;ЈЈ>ешен-ћ РебЈ еа ј- 12. числу Подунавке; Кудг е вода текла опетг ће тећи. Сл^дугоћа лица послала су наМ1» разрешен& ребуса у 12. числу! Гоеио^а Мар1Л Радоичић^ћ, Г. Н. Н* и Г. Павле Поллнацг у Зему" ну5 Г. 1ованЂ Пецико.чић -в и Г. М. у Вуковару; Г. М. С. Зега у Панчеву.

(НАРОДНА ПОСЛОВИЦА.)

РКВЈСћ

Опомин-ћмо, да имаде и Фалични сокова;

Зато умолавамо свакогЂ, да и.отри на описг Флашица.

СТЕИРИСК1Л БИЛћНУб СОКЂ ЗА ОНЕ К0И ПАТЕ ОД'Б 11РСПО. Оваи се сокђ досада по увераванго наигласовитш .гћкара у Бечу и Градцу за чуда добарг показао, а имено првтивг ианмн. грние, кааазшв^е, нмроаЈКлогљ глаеа, «8|»а'г«» «»«».«•?; е& грудоболћ. Многи , кои су узели таи сокђ , доказуго , да немогу бнти безг н-ћга и да само н -ћму имаго благодарити, што ижђ е олакшана бола и што могу мирно спавати; зоогђ благотворногЂ д-ђиства оваи се сокђ наиболЉ препоручуе како малои деци, тако и наистаршмЂ лнцама.' вкусЂ му е врло прЈатанЂ. Стакленцета су стеирискогг 6 илј.ногђ сока бела, горе дугуласта и са калаинимЂ капцима , на коима као и на стакленцету пише; „Апатека кодђ елеаа у Градцу" и „I Р А", добро су затворена, и на нвима су надписи заедно са подписомђ онога кои производи таи сокг : Цћна е едногг стакленцета 50 кр. ср.; ман^ћ одђ два стакленцета немогу се слати. Што се завјго и пошлго два или четирг сталета, то се рачуна на 20 кр. ср. Таи сокг производи I. Пурглаитнерг, апатекарг кодг „езена" у Градцу, а добити сс може у Земуиу у апатеки кодђ „златноп. орла" Карла Трешчика. ! (- јј Ј2) _ У Земуну налази се еданг врло добарЂ ФцтограФичнБ1и апаратЂ на продаго. Апаратг е оваи са свимђ за ФОтограФиран^ нуждннмг стварима и хеликалјлма снабдЂвенг, тако, да купацг одма сг места почети радити може. Цена му е сг препаратима заедно 45 фрсребра, и ако купацг захтева, учиће га продавацЂ и художество то, безг икакве награде. Изв-ћстје даће издавателк овогђ листа.

Печата, издае и одговара кнћигопечатна I. К. Сопрона у Земуну.