Pokret

ПОКРЕТ 341

чански значај целом том ишчекивању итре тела, док оркестар шрати само игру светлости, најлетшег бинског декора.

(Све је то случајно било, етерично, недовољно, можда, нематерпално, и равбијено ускоро новом музиком и дивном пантомином «страсти и борбе о надмоћност човека и жене, али ја сам то нпак описао: поезија живота лежи ма у чему, и не знам где је граница између тела и мисли и где се сан прелама у стварност. Један случајан ефект: игра светлости шамеђу две ипре тела, али и светлост је музика љубави колико и тело, а тај тренутак је био један од оних у којима. се чује дубоки, драгоцени глас те музике.

Марко Ристић КИНЕМАТОГРАФ

ОНИМАЊЕ ЈЕДНОГ ДОМАЋЕГ ФИЛМА. — РЕПРИЗЕ ПО : БИОСКОПИМА.

„Клуб филмофила“, који је пре три месеца основан у Београду, отпочео је последњих недеља са снимањем једног кратког домаћег филма. Филм је комичан, дужина ће му бити око 600 метара (два чина просечне дужине) и зваће се „Буди Бог с нама“. Сиже је написао Т. Бранимир Ћосић а режисери су Г.Г. Бошко Токин и Дратан Алексић. За интерпретацију је ангажовано неколико млађих глумачких сната и неколико аматера; главне улоге биће у рукама Т-це Маре Поповић, Г. Г. М. Кујачића, Мале Милошевића, В. (Отајића и Бр. Месаровића. Онимање филма је већ почело и трајаће

најмање два месеца. =

У београдским биоскопима почело се са репризирањем старих филмова јер је публика већ почела да мање посећује кинематографске сале. И ово репризирање има, своју добру страну, јер публика може да види мноте добре филмове које је јесенас и зимус била. спречена да гледа. Већ је неколико најбољих понова давано, ових дана, шо разним биоскопима: даван је „Закон Севера“ са градисзним Шарлом Рејом, „Мексико Џим“ са Фербанксом, „Дерби (у Кенљлуки“ са. Реџиналдом Дени, „Равден, модри пламен“ са Вилјамом Хар-

том, „Кид“, „Вихор и т.д., а последње недеље „Касина“ је поновила Штрохамове „Ексцентричне жене“, један од

најважнијих филмова ове сезоне. Ваљда ћемо скоро опет до= 66 а Ф п бити „Златна срца“, „Освајаче“, „Пут у Санта-Фе“, „Крваву арену“ ши т. д, да опет уживамо у неколико пезнатих (нам добрих ствари, док не дође идућа сезона новитета, која обећава да ће бити интересантна. д.

СПОРТ

ХАЗЕНА-УТАКМИЦЕ Загреб—Београд 4:10 (2:4)

У недељу 1. јуна одржана је на игралишту С. К. Југославије први пут међуградска репрезентативна утамкица, Загреб—РБеоград. Још од давнашњег гостовања, Хавене „Х. А. Ш. К“-а у Београду, сусрета није било, што је нарочито утицало но интересовање за овај сусрет. 0 јаком и константном напредовању загребачке Хазене дознавали омо редовно преко листова тако та је борба обећавала (бити лепа, оштра и интересантна. У огорченој борби за пехар и првенство у Загребу истакле су се нарочито три дужине, и то: Хашк, Весна, ц Конкордија, и велика конкуренција је омогућила овим тимовима да постигну сјајну форму. Шриродно је да је интересовање публике било врло велико тако да је посета била већа но икад на утакмицама Хазене. Публике је било више од 2000. И интересовање самога Загреба било је врло велико, и ми ради илустрације важности наше победе, доносимо неколике пасусе из врло стручног чланка, о овој борба који је изашао у загребачком _ илустрованом „Шпорту“ У листу у коме се једином даје Хазени онолико места и важсти колико она заслужује. Ти наводи гласе:

„Писаљи о Београђанкама врло је тешко. Што ми о њима заправо знамо остало нам је од гостовања Б. С. Ка и Југославије у Загребу ч Х.АШК.-а у Београду. По тим утакмицама смо закључили да је Београдска _ Хазена, јача – од наше. Барем је пре била. Ове године немамо поузданих 10 датака, али високи резултати које су извојевале београдске дружине говоре да су оне и сада у сјајној форми. Велика, борбеност и брзина, те одлучно и снажно пуцање на гол одлике су њихове навале, а снажна одбрана јаких халвеса и бекова и добра вратарица оружје су њихове одбране... По систему тактици ми се можемо мерити са Београђанкама, али У борби ФБеограђанке су се показале надмоћнима. а великом истрајношћу оне нападају, а њихова одбрана покрива И

брани своја врата доиста ретком амбицијом и борбеношћу...“

Тако о нашим квалитетима вели Загреб. Ово мишљење треба да нам служи на част и треба та оправдати иу 6будуће. () саставу пак Загребачког тима исти лист вели ово.

„Тим што га шаље загребачки подсавез познат је лобро. Све што се могло изабрати “из обтлтог резервоара малих пазенкиљња добило је своје место у дружини т“ она ретрезећтира потпуно снагу наше Хазене.“

После свега тота, а да би борбе биле још занимљивије, поклонила је загребачка спортска трговина, М. Друкер један леп пехар за стално одржавање утакмица Загреб—Београд. Пехар осваја трајно она дружина, која победи три пута узастошце или 5 пута наизменично.

=

Игра: После предигре између Б. тима Београда и Сокола, која се свршила 8:2 за Б. тим, излази на терен тим Загреба у црвеним дресовима и бива одушевљено акламован од публике. За њима излазе Београђанке у белим дресовима и игра почиње одмах. -

Тимови су били:

Загреб: Гршетић (Конкордија), — Видрих (Хашк), Флик, Клокочан – (обе Конкордија) — Томљеновић (Х.), Видоли (Весна), Водотрк (Х).

Београд: — Цимперманова (Б. 6. К) Ристић (Ј.) = Живојновић (Б. О. К.) Хаџић П. (Ју) — Д. Поповић (Б. 6. К.) М. Ружић (Ј.), Е. Јовановић (Б. (0. Ја).

Игра почиње веома живим темпом и оштром навалом Ђеограда на гол. Опасан шут Д. Поповићеве брани Гршетићева. Брзина београдске навале и одлична игра наших халфова збуњује загрепчанкеи у. и 7. минуту (. Јовановић даје два гола за Београд. Одмах за тим Д. Поповићева даје трећи гол. Загрепчанке прелазе у напад. Једну казну са 6 метара Цимперманова сјајно брани. Убрзо пада први гол за загрепчанке. Нешто касније из 6 метара директ пада и други гол. Но тада Београд осетно притискује п Е. Јовановић даје четврти гол за. своје.

До полувремена игра је отворена. искоришћује једну казну са 6 м.

Друго полувреме почиње навалом Загреба, али без успеха. Београд навали и Ружићева диже резултат на БЕБИЕВа Београд. Непосредно затим Д. Поповић и Е. Јовановић дају два гола. Загрепчанке се боре са великим еланом и њихова, крила Водотрк и Томљеновићева. дају два последња гола за Загреб. До краја је Београд надмоћнији и Е. Товановић постиже два, а Ружићева један гол. Последњи гол дала је Е. Јовановићева у 24 минути.

Судија Г. Стањек није овог пута више грешака, а нарочито је досудио од 6 м. против Београда.

Е. Јовановић не

задовољио. Имао је једну сумњиву казну

Загребачки тим дао нам је веома лепу техничку игру ванредно лепог стила п одличне тактичке спреме. Вратарица, Гршетићева била је најбоља; она је спасла тим. Њен сјајни стил и пожртвовање начинили су је јунакињом дана. Никада се у Београду није тако одушевљено аплаудирало као на овој утакмици њој. Видрихова на беку била је енергична и пожртвована. Клокочкова и Фликова играле су врло добро, одлично, особито локочкова, али нису могле држати наша крила. Е. Јовановићева пролазила је несметано. Навала је играла врло добро, имала је ванредан смисао за комбинацију. Особито је леп њихов систем полувисоких ЛОПТИ. Али по-

жртвована игра београдске одбране онемогућила им је да често пудају на гол. У навали се особито свидела 'Томљеновићева. Београђанке су играле једну од својих најлепших игара. Уз одличну техничку игру, сјајан елан и пожртвовање, а уз то брзи темпо и истрајност донели су им заслужену победу. Цимперманова на голу врло сигурна; неке је лопте дрштала врло добро, али ипак за четврти гол је она крива. Ристићева на беку врло добра. Халфлинија била је одлична. Оба халфа Г-це Хаџић и Живојиновић играле су необично пожртвовано. Ни једне грубе трешке није било, јер би то одлична навала Загреба искористила. Навала је радила идеално. Онаква уиграност, смишљеност вође Т-це Ружић, невероватна природност Г-це Шоповић и „разантни шутеви Т-пе Е. Јовановић морали су да уроде сјајним плодом. Београд може бити поносан што има такве репрезентанткиње.

На дан 16. Јуна игра се реванш утакмица У Загребу. (0 обзиром на сјајне квалитете загребачког тима и на пре имућство да се игра на њиховом терену, исход утакмице је у питању.