Pokret

ПОКРЕТ 343

дини чески гол био је са 11 м. а један гол Швајцараца судија, није признао.

Швајцарска—Чешка 1:0. Сутра дан одигран је понова цео мач и Швајцарци су успели да тек 3 минута пред крај даду победоносни гол. Чеси нису апсолутно у својој најбољој форми.

Шведска— Белгија 8:1. Најфрапантнији резултат целога турнира био је несумњиво овај. Белгија, шампион турнира УП Олимпијаде од 1920. год. напустила је терен непојамно поражена. Шведска екипа, састављена пз играча физички најјачих што су до сада виђени, чија је брзина скоро феноменална а чији морал и одлучност управо запањују, уг то имајући игру, коју сви извештаји равнају са игром најбољих енглеских професионалаца; са свим тим предностима Швеђани су победили заслужено.

Егитат— Мађарска 3:0

Још једна неочекивана победа и још један фаворит избачен. Египат, који је једва тукао на једној тренинг утакмице француски Б. тим, побеђује са импозантним скором једну од најјјачих екипа. Пораз Мађара изазват је рђавом игром навалне линије.

Шведска—Егитат 5:0

Слава Египта брзо је потамнила. Нервозни и темпераментни играчи са Нила, попустили су до пред хладноће мир_ним и прорачунатим Шведима, тако да ни најсигурније шансе нису искористили.

Од осталих борби, Холандији је успело да ефектно потуче Румунију са 6:0; Швајцарска Француска и Сједињене Државе, успеле су лако да туку балтичке представнике футбала: Литву, Летонију и Естонију са доста великим резултатима. Победиоци, због слабих противника, нису ту давали нарочиту игру. Сједињене Државе нису дале ни мало добар футбал. Резултат од 3:0 са Уругвајем постигли су благодарећи одлично уиграном систему једног бека.

Ирска и Бугарска такође не достижу ниво реномираних класа.

УРУГВАЈ—ТУГОСЛАВИЈА 7:0

Та, по нас толико кобна утакмица одиграла се у понедељак 26. маја на стадиону у Коломбу, пред нешто више од 2000 гледалаца. Овој утакмици присуствовали су и чланови конгреса Ф. И. Ф. А.

У 15 и 30 излазе на терен обе поставе. Напад одмах почиње Уругвај, али наша одбрана спасава. Наши у навали изнуде корнер али без успеха. До 15 минута игра отворена али наша навала стаје пред одбраном Уругваја; у 15 минута Ока-

роне даје први гол. После непуног минута даје и други гол.

Уругвај све више доминира игром и Петроне даје трећи. Одбрана Југославије игра бравурозно, али навала не може да продре. До краја полувремена резултат исти.

У другом полувремену, ма да се Југославија бори пожртвовано, нарочито одбрана, ипак Уругвај доминира и лако даје још 4. гола. 20 минута другог полувремена Уругвај је играо без Окаронеа. При крају Уругвај игра ексхибициону игру.

Стортине: „Утакмица је била шрава свечаност за очи... Југославени играју по чешком начину радено, студирано, снажно али мало лагано. Неколико њихових навала на гол биле су врло опасне „али на жалост било је више погрешака у извођењу интелегентних концепција. Врђука, који је имао незахвалну задаћу, бриљантно је спасавао ситуације. Бекови су солидни али лагани...“

Л Евр говори у главном исто а нарочито истиче бри-

љантну игру Врђуке.

Л' Ото наводи да за Уругвај Југославија није значила ништа. Уругвајци су играли као мачка са мишем. Југославени имају извесних. знања лоптачке игре, али још нису европска класа. Само голман Врђука је играч екстра класе.

Винер Сторт Тагблат: „Репрезентанти Југославије 60рили су се против далеко надмоћнијег противника. Играли су врло добро, нису имали никакве слабости упадљиве, али Уругвају нису били равни. Нарочиту похвалу заслужује гол ман Врђука.“

Шпторттирлат: „Југословенски тим и поред велике голдиференције није играо слабо, нарочито се истакао голман

Врђука.“ Е УРУГВАЈ Највећи успех је постигао, и највећу сензацију изазвао репрезентативни тим Уругваја, „мистериозни тим егзотичне

републике“ како га је назвао „Винер Спорт Тагблат“. И збиља о томе тиму до скора се апсолутно није знало ништа. Када је пре две године „Теплицер Ф. К., тадашњи првак чешке провинције, отишао у Артентину и Уругвај и тамо био поражен, то се онда приписивало далеком и тешком путовању. Али када је пре два месеца тим Уругваја на шпанском терену одиграо читаво туце утакмица у своју корист, онда су се угишљења нагло променила. А већ у игри од 26 маја са Јутославијом, он је показао своју високу класу поразивши наше репрезентанте, који ипак нису били слаби, са огромном диференцијом од 7:0. Сједињене Државе отишле су са 3:0, а Француска је морала подлећи и поред своје одличне игре са 5:1.

Настављајући серију својих славних победа, Уругвај је победио у полуфиналу Холандију после ексибиционе игре са резултатом од 2:1. И најзад се срео у финалу са фаворитом Француске и Европе, са Швајцарском. И поред својих лепих победа, Швајцарска је морала отићи ефектно поражена са з:0. И тако је првенство најразгранатијег спорта претило са Европе на Јужну Америку, на малу републику Уругвај, а грандиозним величинама Европе остало је да се спремају 1998. Са овом победом Уругваја добијамо и ми, јер сада се види да смо ми подлегли једној светској класи, а то значи врло много

ПОРАЗ НАШЕГ ТИМА

Изгледа да нашу репрезентацију прати кока зла коб, У Атнверсу, 1920. године, коцка нам је одредила за противника најјачег такмичара који је тада постојао, Чахогловачку, пи она нас је избацила из првог кола са фаталним резултатом од 7:0. За ове четири године нашш футбал је несумњиво врло много натредовао, имали смо завидних успеха ода поменем салто она два са Чехословачком), а међутим се шлак догодило да је наш тим отпао опет из првог кола и опет са резу:тгатом од 7:0. Зар сада немамо права да се запитамо: шта је томе узрок и ко је томе крив:

Ове године у ошште ми немамо среће у футбалу. Ови наши клубови, без два при часна изузетка, скоро редовно губе пријатељске утакмице, а о саставу и тренинзима, ретрезентапионог тима и градских тимова срамота је и говорити. Но свеједно, зато је ипак постојало неко врховно тело, неки форум или ма што (у овом случају то је био Ногометни Савеза који је имао дужност да се далеко уздигне изнад ових личних то клубеских интереса), који је имао да нам покаже један максимум рада и смисла за организацију, максимум воље и самотшрегоревања. А шта је тај Савез радио По скоро једнодушној оцени свих опортоких листова и спортских рецензената, тај Савез делао је партиски, лични интереси били су врло важни; организација пренираљња, олимпијског тима била је равна нули; колико је нама познато није било ни чегири шет тренинга на којима ду били сви играчи, а Олимтиски Одбор је финансиску страну ствари водио тако одлично, да се 12 сати пре поласка није знало да љи ће се ићи или не.

(амо тренирање није вршено ни мало методично. Док су сви тимови који су ишли на Олимпијаду имали или одређене стране клубове са којима су играли као Чехословачка, Франшуска, Холандија, Мађарска, Швајцарска, итд. или су ипралти бар по једну интернационалну итру као Бугарска, Румунија, Естонија и т. д. дотле наш тим није ипрао ни протв комплетног Б. тима. Као да се нису могли добавити бар клубови као Рашид, Аматери, Вивна, Адмира, Викторија. Жишков, Жиденице, Ф. Т. Ц., клубови који имају завидан реноме, и који би више користили него пет игара са Б. тимом: као да се није могло бар једаред играти са Италијом, Аустријом, Пољаком, Мађарском, ма с ким било. И тако бисмо могли ређати у беокрај када бисмо бар имали наде да ће се у будуће боље радити. Али докле на одговорним местима седе људи који су сјајно потврдили, најблаже речено, да немају иницијативе, толико важне по успех свакога рада, дотле се ми немамо надати ничему. Опорт је пре свега ствар акције духа и тела, и свако ко нема у себи толико елана да може давати пример другима не треба да седи на месту које му не одтовара. љЉ..

ЂИБЛИОГРАФИЈА.

Гвидо Тартаља: Зачарани русе, сентиментална поема. Издање „Вук“, Београд 1924.

Југославенска њива, број 11 (1. јуни 1924). — Др. Антун Барац: Окерлић; Владимир Назор: Јутовине; Бранко Машић: На растанку; Лујо Војновић: Штросмајер у књизи и скулптури и т, д.

Нова Европа, број 16. — Јовану Окерлићу (Ћ. и Л. Поповић), рдељски Румуни (Др. Ситон Ватсон), Злоупотребе круниних прерогатива (В. М. Вукићевић) и т. д.