Pokret

158 покрет

Тим 5. 0. К.-а је борбен и пун пожртвовања, али му се мора замерити непотребна грубост, особито код неких играча.

На трећем месту је Јединство које се такође опоравља, лагано од унутарње кризе и код кога смо, — и поред тога што је шрвенствене утакмице изгубио са великим скором видели пуно смисла за. комбинаторну техничку игру.

На четвртом (се месту налази новајлија у [ а. разреду 0. К. Јадран. Мзтубивши, може се рећи незаслужено, шротив Јединства, п давши веома жилав ми снажан отпор и Југославији а нарочито Б. С. К.-у, Јадран побеђује Соко и осваја два, врло важна бода који ће му вероватно обезбедити останак у Т. а. разреду. У [. 6. разреду првенство је однела. О. К. Шумадија поразтвити све своје противнике у соигурној фора.

Првенство резерви однела је резерва (С. А. Једитства, која је победила резерву Југославије са 3:1 а резерву Б. С. К.-а са 3:0.

Лако-атлетоких триђедаба није било. Крос-контри за, пехар „Политике“ добио је С. К. Соко у врло слабој конкуренцији. Л. А. К. Шумадија шриступила је у целости Југославији као њен лако-атлетски одсек.

ХАЗЕНА

Првенство у, хазени такође је приведено крају. У борбама су (учествовале четири лружине: Б. С. К., Југославија; Соко п Витез ма Земуна. Као што се очекивало првенство је задобила екипа Б. С. К.-а, ш ако ба неочекивано великим резултатима. Но овом приликом ми бисмо хтели дати само једну малу напомену на овај ред ствари. Шоред свега тога, што су првенствене итре показале силну форму нашега првака, екиша 8, (О. К.-а требала би и даље да настави најсистематокији тренинг, јер услед слабе конкуренције Београд шије у стању оценити своју траву јачину, ша да се не би допшије, #. пр. у сусрету са Хашком, титотод са правом пребацио. 'Градиционални загребачки ривали Грађански и Х. А. Ш. К. сусрели су се 28. новембра у борби за трвенство и победа је остала Грађанском са резултатом од 2:1. ЉБ. Живковић,

ЧИТУЈЉА

Михаило Гавриловић. — У ноћи између 1. и 2. новембра утро је, без болести, у Јовану а 12. новембра. т. г. погребен свечано ју Београду иаванредни посланик и пуномоћни Министар наше Државе у Великој Британији, историчар Дор Миихашото (авриловић. Писац монументалног Милоша Обреновића није стигао да своме делу да круну, и то је огромна, штета, ове преке смрти. Али су њом још јасније и шувтије бљесњуле шред наше очи све вредности великог радника и све врлине једног од најдостојнијих птредставншка, наше расе што је био Михаило Гавриловић. Пок. Михаило Гавриловић рођен је 1868. год. у Алексинцу: 1891. год. завршио је“студије на историско-филолошком фалултету Велике Школе у Београду; докторску титулу стекао је у Паризу. Био је директор Државне Архиве, све до пред ратове кад је прешао у дипломатску службу. Пред крај Великог

Бата. до 1919. био је заступник Министра _ Иностраних Дела а од то доба до смрти наш посланик у Ловдоту.

ШАХ КОНТРЕО НАШИХ ШАХИСТА

Идуће 1925. г. у месецу августу одржаће се у Београду конпрес југославенских шахиста. 'ом приликом одржаће се и националњи турнир шахиста аматера на коме ће учествовати најбољи штреставтици шнашљих шаховеких клубова. Првак турнира добива назив мајстора. На прошлотодишњем турниру у Новом (ОСаду учествовало је 16 играча, а назив мајстора савеза добио је са 11 повна, Г. Ст. Ћирић, проф. из Оремских Карловаша. Овом приликом обраћамо пажњу свима шаховским клубовима [у земљи да шеће моћи учествовати на турниру ако се длретхолно не шријаве за чланове Југ. Шах. (Савеза чије је селиште у Загребу. Ако буде довољно средстава, приредиће (се истовремено и турнир наљионалних мајстора, који се већ дуже времена. с (нестрпљењем очекује.

Приређивачи турнира тврде да ће покушати и са организовањем једног турнира за даме. Наше даме би-већ сад

требале да отпочну са припремањем како би шоказале што.

бољи успех. Истина доказано је да су жене на пољу шаха, далеко изостале иза људи, али то ипак не значи да оне немају смисла за шаховоку ипру. Изгледа да је њихов слаб успех (у овој игри шоследица површости и неодлучности, као и неких других мана својствених лепшем полу. Ми се надамо да ће се наше даме потрудити да се ипрањем шаха. ослободе ових мана.

Извођење горњег шрограма пада на Београдски Шах Клуб, који је ових дана отпочео са озбиљним припремама. Клуб је заузео нове тросторије у Пранд Хотелу и у најкраћем времену одржаће пробни клубски турнир. Детаљан програм

као и питање материјалних средстава решиће се у споразуму.

са Југ. Шах. (Савезом. –

СА СВИХ СТРАНА •

— Д-р Ем. Ласкер, светаки шампион на шаху, који је шре кратког времена пропутовао кров нашу вемљу, описао је у немачким штаховеким новинама, утисак који је добио на шутовању. Опазио је код наших шахиста велику љубав и смисао према шаховској игри и прориче им сјајну шаховску будућкост. Изненадио га је јак полет са којим се краљевска игра развија, у нашој држави.

— Нови шаховски клубови су најбољи доказ о наглом развитку шаховеке игре у нашој држави. Тако су шре кратког времена основани нови клубови у Ваљеву, Омедереву и Нинчићеву (Банат).

Исправка. — У последњем, 831. и 82. броју „Покрета“, на стр. 126, у шоследњој строфи шесме Верке Шкурле— лијић Понокка пошкрала се је једна штампарска штогрешка која квари и ритам п лепоту и смисао ове песме Место речи „Звезда“ одштампан је у тој строфи знак “=! Цела строфа има да гласи овако:

И глелај, рођени, гледај!

Њени су дари што ће их положит Ноћас

У бедну сламу

Детету

(Сасвим као и наши:

Састављени дланови пуни

Звезда. ПРЕТПЛАТНИЦИМА И ЧИТАОЦИМА „ПОКРЕТА“. — Због разлога више врста, у редовном

ивлажењу „Покрета“ био је настао застој који се овим двоструким бројем трекида. Одсад, „Покрет“ ће излазити редовно, у двоструким или обичним бројевима. — Скреће се пажња треттлатнтииима којима су се поједини бројеви „Покрета“ загубили на пошти да иаврше благовремено своје рекламације јер је количина резервних бројева „Покрета“ врло малена.

„ПОКРЕТ“, политичка, књижевна и привредна смотра,

излази сваке суботе. Претплата: за годину дана

900:—— Дин. за пола године 100:— Дин. —, за четврт године 50— Дин. — За иностранство: 200 -– Дин, годишње. Поједини број 5'— Дан. двоструки бројеви 19— Дин. Огласи по тарифи. Уредништво

и Администрација

„Покрета“ налазе се у Поенкареовој улици бр. 10, Београд. Телефон: 35—05.

. Власник и уредник, Мирко Цветков.

|