Policija

од 8

ноћној служби и честим дежурствима, што је скопчано са специјалним издатцима. - |

(Са садашњим платама, где напр. писар и после шестогодишње непорочне службе има само 1700 дин. годишње, не може се у Београду живети. ;

И интереси службе “ и углед полицијских чиновника захтева, да се- њихово материјално стање што пре побољша, како би се могли посветити службеним пословима без бриге, одакле ће наћи средстава за одржање своје и своје породице, и како се не би излагали непријатностима, које њихов положај и углед унижују. Полицијски чиновници су ти, који непрестано стоје у многоструким односима с публиком, те и по том морају бити материјално обезбеђени.

Стога сам слободан умолити ле Министра за дејство: да се чиновницима и практикантима београдске полиције привремено помогне, на тај начин, што би им се сада дао један додатак у виду станарине, па било то да падне на државни терет или буџет Општине Београдске, чији задатак, осигурање личности и имовине њених грађана, она у главном и врши, и на што би полицијски чиновници имали много прече право но на пример порезници, који тај додатак од општине већ имају.

Управник града Београда Гојко Павловаћ.

Оенивајмо књижницу и читаоницу за жандарме

Потреба за васпитањем нашег жандармеријског кора неоспорна је. Њу смо видно истакли и у своме програму, аи "више пута третирали у разним чланцима нашега Листа. Наши жандарми регрутовани су из нешколованих, или врло мало школованих народних слојева. Међутим, они су важна чињеница у нашој струци, јер им поверавамо вршење тешких и деликатних задатака, који неминовно траже известан ступањ интелигенције код извршиоца. Кад то знамо, лако нам је, да одмах видимо и где треба да буде тежиште нашега рада на бољитку полиције.

Има више путова и начина, како ће се побољшати жандармеријски кадар; међу њима су свакојако најглавнији: школа им књига. Школу већ имамо. Да ли је она баш онаква, каква би требала