Policija

падне, али она, укочена тела, увучене главе, гледаше непомично, халуцинирана, право преда се, а слуга, дршћући од страха промуца:

— Она је узвикнула као и господин.

Неко се нађе код подножја кревета и сравњујући њено лице с мртвачевим промрмља: —

— Имају исти поглед... као да једну исту ствар гледају...

И одједном лекар, који је беше узео на руке да је изнесе узвикну:

— Има право! Она је невина — погледајте — погледајте...

— Ево шта је он видео... А ево шта је она видела!..

Испод покривача, нека се црна прилика приближаваше. Један грдно велики паук, чије ноге, све обрасле маљама беху тако дебеле, да се у тој тишини чуло њихово гмижење по чаршаву,; он се, онако дебео, са округлим трбухом и набубрелим леђима, ужасан, прекрећући се тамо, амо, пењао право према убезекнутом лицу мртвачевом. ;

Шабац, 1910 год. ; : С француског - Морис Аврамовић адвок. канд.

Књижевни приказ

Сенсуална психологија с нарочитим. обзиром на контрерно сексуално осећање — клинично-судска студија за лекаре, правнике и иследнике од пређ. професора бечког универзитета и чувеног психиста Д-р Р. Крафт-Ебинга.

(во знаменито дело пок. Д-р Ебинга које је у 1907 год. доживело своје 13-то издање на немачком језику, превео је и ускоро намерава да штампа Г. Чеда Јевђеншјевић, начел. среза ресавског.

Цело 'дело подељено је на шест великих одломака. У првом су фрагменти психологије сексуалног живота у опште, у другом и трећем писац ређа све психолошке и антрополошке чињенице сексуалног живота. Четврти је део општа невро — и психопаталогија сексуалног живота. Пети део занима се специјалном патологијом, где се говори о појавама болесног сексуалног живота у различитим облицима и стањима душевног поремећаја, третирајући у исто доба опширно ио узроцима који су утицали на оваква стања. У