Policija

(05 —

више, јер је постигла сасвим _ супротно дејство, да се утврди како њезине касе нису непробојне. Овај случај изгледа са свим американски и по мало неверс-

ватан.

"Вести

— Г. Тихољлир К.- Денић начел. среза звишког верио се са г-ђом Катарином Обрадовић ћерком госп. Илије Обрадовића трг. из Кучева. Честитамо господину колеги.

= Каплар крушевачког жандармског одреда Никола Јовановић, сада апсанџија у срезу трстеничком, спречио је бегство двају опасних разбој'ника ноћу између 3! децембра и ! јануара ове године, када су већ провалили апсански зид у намери да побегну. Он је и јесенас сам похватао две опасне крађе у Врњцима. због којих су учиниоцивећ осуђени на робију. За овако ревносну службу заслужује сваку похвалу.

= Ноћу између 25 и 26 декембра прошле године појавио се пожар на пекарници Милана Петровиба, хлебара из Куршумлије. Захваљујући енергији и пожртвовању поднаредника Алексе Комненовића, каплара Здравка Лазаревића и Глизорија Милетића, који су на служби у истом месту, пожар је локализован. Својим енергичним заузимањем у недостатку пожарне чете, они су спасли велики део варошице од сигурне пропасти, што им служи на

похвалу.

— О новој су години београдски жандарми добили доста поклона од овдашњих грађана, па чак и од неких представника страних држава.

— У месту Дарепфоду, у Енглеској, служи у полицији отац и четири сина. Отац је инспектор а синови чиновници. Збир њихових година службе износи ни више ни мање већ само — сто година.

— У Бугарској се спрема правилник за издавање једног полицијског листа, који ће излазити двапут месечно, као орган Министарства увутрашњих дела; имаће два дела: званични и поучни, и стаће око 5 лева на годину. Први број ће изићи око 20 0. м.

— У Паризу се даје сваком гардијану (жандарму) који има четворо деце, од којих најстарије није старије од 13 год. по 50 франака годишње као додатак.

— Баварска полицијска каса за помоћ у случају смрти, која постоји већ 24 године, броји на 2000 чланова и 300.000 марака готовог новца. А миг

— У Енглеској скупштини је примљен закон о једнодневном одмору сваке недеље за све државне и варошке полицијске службенике.

— 20 новембра прошле године одржан је први час школе за мос ковске полицијске чиновнике: О уређењу полиције у западним европским државама.

= Нижиполицајски чиновници вароши Иксела у Белгији поднели су председнику општине један акт са овим захтевима : .

1. Потпуну реорганизацију целе полицијске службе.

2. Смањивање дневног рада на 11 часова.

3. Недељни одмор.

4. Накнаду за прекомерни рад.

5. Сваке године по 15 дана одмора. 6. Ревизију система кажњавања.

Председник општине је веома љубазно примио тражене захтеве и сви су они готово дословно испуњени.

= |