Policija

__ 190

ста. Њему се с правом замера и пребацује што се није прво добро информисао с ким има

посла, али овај догађај неће га

сврћи с положаја управника берлинске полиције као што би

социјал-демократе хтеле него је.

сада сигурнији но икада.

Каса за потпомагање п штедњу румунских полицијских чиновника — Од септембра месеца прошле године, са знатном држав-= ном субвенцијом, установљена је и почела је да функционише каса (задруга) горњега наслова.

Сваки укавни полицијски чинов-

ник има права да под врло повољним условима чини задужења, а зато је сваки од њих дужан да као члан те касе даје 38, своје систематске плате. Каса је под непосредним надзором - државе, и врши још неке функције у корист полициј. особља.

Друштва за потпомагање осуЂеника пуштених у слободу У Лондону је постојало до сада седам приватних друштава, која се старала за налажење места и контролисање у слободу пуштених осуђеника. Поред њих установљено је сада с великом државном субвенцијом јон једно ново Централно Друштво истога програма, које ће контролисати сва остала. Ово ће друштво почети функционисати 1 априла ове године и имаће за задатак да води старање о свима пуштеним осуђеницима из целе земље. Бивши осуђеници неће се више од сада стављати под полицијски надзор, већ ће ово друштво о сваком од њих водити строгог рачуна. Они који се буду добро владали за извесно време,

ослободиће се надзора, а који

продуже свој стари занат биће

стављени под најстрожу полицијску контролу. Овим мерама је учињена неизмерна олак-

„шица тамошњој полицији, јер.

се она од сада неће бавити надзором осуђених лица, пошто је то прешло на Друштво, коме је

_ ради тога и дата државна суб-

венција. Нашим осуђеницима и лицима

која треба да буду под полициј-

ским надзором ништа не смета

_ да буду најслободнији у свом

кретању, јер код нас нити ко. помишља на оснивање овако корисних и потребних удружења, нити је полиција у могућности

"да пуштене осуђенике држи под

сталном и строгом контролом. Осуђивање на полицијски надзор код нас у Београду бива често, али се не извршује ни на 10% осуђених лица, а све због оскудице у организацији једне. практичне и потпуне контроле

Борба против дпетпарске књижевности и порнографије у Шведској — Пре извеснога времена упутило је Учитељско Удружење у Штокхолму апел свима продавцима по кијосцима, продавцима новина, књижарима и штампарима да не олакшавају растурање списа који рђаво утичу на младеж. Том је приликом израдило и једну листу од свију таквих публикација. Поред тога оно је тражило и од сопственика кинематографа да не. стављају у програме ствари такве природе.

Лица којима је упућен такав апел држала су збор на коме је одлучено да задовоље тражење Учитељског Удружења.