Policija

[04

Мислимо да није потребно нарочито наглашавати користи, које од тог удружења очекујемо. Разлози и примери изнесени у ранијим нашим чланцима само су један део онога што се у корист овога питања може навести. Да не постоји ништа друго _већ само тај факт, што- су чиновници свих осталих струка удружени и што удруженом снагом имају толике успехе, па. је довољно, да нас увери, да смо и ми дужни радовати се његовоме остварењу. А ваљда нема ниједнога међу нама, који је ма и за тренутак помислио, да је у нашој струци све у своме реду ида се немамо за што борити.

_ Са обзиром на велику важност самог питања, и на преш_ност његовог решења, надамо се, да ће наше колеге што пре одговорити на постављено питање: треба ли нам полицијско удружење 2 —_—

0 забрани ношења оружја код нас и на страни

Пре кратког времена издала је Управа града Београда једну врло умесну наредбу, о забрани ношења оружја у вароши. 110водом те наредбе, свакојако и због тога што је и ово код нас једна новина, појавила су се разна коментарисања многих појединаца, па и неких јавних гласила, који оспоравају њену корисност и умесност. Нашло се чак и народних представника, који су одредбу њену о конфисковању оружја огласили као против“ уставну. | :

О) том питању могло би се врло много говорити, но, са обзиром на тенденцију нашега Листа и на његов скроман про“ стор за расправљање оваквих питања, ми се нећемо упуштати у доказивање, да ли је боље допустити слободу сваком појединцу, да носи оружје или не, већ ћемо одговор на ово питање добити третирајући га с једне друге тачке гледишта. Ми ћемо саопштити неколико примера из полиција других земаља о гледишту, које оне имају на то питање. Поменућемо примере и оних др“ жава, које су несумњиво више демократске него наша, и где се о слободи и правима грађана свакојако више води рачуна, него ли у нас. На тај начин, надамо се, да ћемо најбоље доказати умесност наредбе Управе града Београда.