Policija

АЈА код нас, и то за кратко време, и ако се од званичних кругова с необјашњивом индиферентношћу посматра то питање. Наћи бе опстанка захваљујући приватној иницијативи људи који су му сву пажњу посветили и који ће за најкраће време имати набављене и такве псе или дресиране или за дресуру. У том циљу предузети су кораци да се после кратког времена и код нас пред публиком изведе јавно надметање полицијских паса доведених са стране, како би се и код нас свет упознао с њиховом дресуром и очигледно стекао уверења о већој или мањој њиховој способности за полицијску службу. Ако се та лепа жеља обистини, ми ћемо благовремено моћи известити читаоце.

Из публике

Мило ми је, и радујем се, што видим да се „Полиција“ тај скромни стручни лист, поред чисто својих стручних ствари, занима и питањима која се односе на наше погледе на опште културно стање, — на степен наше образованости.

Чланак „Дивљаштво по београдским улицама“ заслужује сваку пажњу. Треба уопште водити рачуна, да Београд није више, само престоница српске краљевине, већ је Београд постао центар југословенства, и као такав мора да се очисти оријенталског мамурлука. Времена „амала“ и „таљигаша“ припадају Х1Х а не новорођеном ХХ-том веку. Али не треба стати само на томе, не! потребно је, да откривамо и друге наше мане, које нас компромитују пред страним светом. Осврните се, па погледајте, — јер их иначе прочитати не можете, — оне „стародревне“ натписе ћирилицом и латиницом, на разним фирмама. Прави је скандал, како се латиницом пишу српска имена и други разни називи. Јавно излажемо свету наше пусто незнање. То је један миш-маш од разних мађарских и немачких имена, — да је срамота. [1огледајте само онај натпис „Хотел Крагујевац“ на савском при„станишту! Зар није. то брука!2; шта "да мисли онај брат ХрватСловенац, кад види из каквих ли је „У“ онај Крагујевац састављен2! Какав ли је то први утисак, при ступању на тле слободне српске земље 2! Доле са тим накарадама! Крајње је време да се ти наши „молери“, фабриканти фирма, — сопственицима иначе је ово девета брига, — упуте на правилан правопис латиницом,