Policija

_ 2418 особља оставио најлепшу успомену: савесног, правичног и добродушног старешине, који је свагда умео одмереном тактичношћу да води рачуна о тешкоћама и невољама својих потчињених му органа.

Полицијско особље с пуно вере и сада очекује од њега да ће га узимати у заштиту од многобројних неправичних и обесних насртаја разних личности, међу којима, на жалост, често има и људи од утицаја, који би пре требало да буду заштитни стубови представника власти и њиховог аукторитета него њени најгори рушиоци. Сада пак, када се тако много говори о реформама у нашој струци, чиновништво се с правом нада да ће Господин Министар уложити свој моћни аукторитет и показати своју "добру вољу, да у новим законима издејствује побољшање несносног материјалног стања полицијских чиновника, као и да му у границама могућности осигура сталност у служби, да се више не би потуцали с краја на крај Србије „по потреби“ без потребе, како се на жалост до скора тако често дешавало.

Појимамо да би на таквоме путу често наилазио на непријатности и тешкоће, али с вером у правичност тих начела он би их лако савладао а полицијске чиновнике. би све до једног · задужио дугом неизмерне захвалности, који свакоме оном кога прати, може донети само добра.

Полицијске реформе

1

У прошлом чланку напоменули смо, да ћемо се вратити на детаљније излагање свих мана и недостатака, који су уочени у полицијској струци, како би се пред намераване реформе у Министарству унутрашњих дела имале у виду, да би се могле избећи.

Одужујући се обећању, ми ћемо се потрудити, да у овоме чланку ставимо до знања та опажања. Код уређења полиције виде се два елемента, о којима се мора водити рачуна: материјални и морални. Први је непосредно у рукама саме полицијске струке, а други зависи и од других чињеница државних. Материјални елеменат је у самом особљу полицијске струке и у средствима, која држава ставља на расположење ради ове службе, а морални је елеменат у просвети, у култури, у нарави народној, од кога