Policija

И

Мора се једном издвојити рад на гоњењу и хватању зликовачког света, који нема ничег заједничког ни с политиком, ни са санитетом, ни с многим другим пословима, што их полицијска власт врши; света, који живи за себе и противу свију; мора се организовати нарочита полиција, којој ће то бити главни 3адатак, која ће и превентивно и репресивно осигуравати имовну и личну безбедност и која би, бавећи се само тим, могла и имала и времена и средстава да предузме све, ако не више и боље против злочинаца, а оно онолико и онако, колико и како они Пра има противу друштва и његове имовине.

Један згодан пример имамо са „Извршним одељењем“ Управе града Београда. Сви, који знају како је са извршењима, __ уопште, тешко ишло док су она била по квартовима и који знају како она сад стоје, признају корисност и оправданост установе тога одељења, а што је најважније то одељење не' кошта ништа више него што је коштао рад на извршењима пре установе одељења. Такво одељење могло би се установити и за чување јавне безбедности. Оно би било саставни део Управе, располагало би са више средстава, са више ауторитета, а сав посао био би сконцентрисан у њему. Квартови у том случају били би редарствена полиција и извршни органи Управе.

И саду Управи града Београда постоји „Кривично одељење“, само што то одељење и органи у њему врше у исто доба и све друге послове, те би требало установити одељење, или одсек у томе одељењу, коме би био једини задатак да се носи са злочиначким светом и које би имало за рејон цео Београд, пошто се тај посао одузме од квартова. Кад се то буде урадило, кад полицијска моћ буде централисана биће више и успеха, неће се моћи бацати одговорност на другог, неће се моћи заклањати дужношћу другог. Онда сене би десило, да поновимо исти пример, да сумњиви људи живе у сред Београда, да извршују с планом смишљена дела, и да не буду ни спречени у делу, ни ух= ваћени после дела; онда се неће десити да зато што станују у другом кварту буду непознати ономе кварту у ком „раде“.

У осталом, установљење тога одељења не би било никако нека полицијска новина; потребу такве установе људи су давно увидели и увели у другим већим варошима; чак у последње време _ јављају се предлози за установу једне такве међународне институције. И кад ми увиђамо да овако, како је досад било, не ваља, зашто не би пробалионо што су други проверили и што признају