Policija

ПОЛИЦИЈА

БРОЈИВА ___АВГУСТ 1911. ГОД. ГОДИНА 2

Излази [и 15 у месецу. = - Цена је: за || Стан уредништва: Пи 69. годину 8 до за 6 мес. Ад.) за 3 мес. 2 д. || Власник и одговорни уредник: Васа За иностранство 10 круна годишње. || Лаваревин, чл. Управе гр. Београда.

Помажимо жандармеријску читаоницу

О Тројицама ове године, приликом прославе педесетогодишњице од постанка наше жандармерије, поред толико лепих и корисних новина по нашу жандармерију, установљена је и читаоница с књижницом. О користи ове лепе установе мислимо да не треба ни говорити. Да ли ми требамо интелигентне жандарме или не, да ли требамо једну добро уређену, модерну полицију и модерне полицијске органе или не, не треба ни спомињати, јер је то оно, што се сваког часа, код сваког ма и најмањег уличног ексцеса, понавља и у новинама и на улици и у кафани.

Па, кад сви признајемо да нам треба модерна полиција, да нам требају интелићентни њени представници, зар не би било добро, ако би се запитали: како ћемо добити једну такву полицијуг У досадашњим својим многобројним чланцима, ми смо износили разне путеве, који воде томе циљу. Несумњиво је да је и један од тих путева и оснивање жандармеријских библиотека и читаоница, одакле би се наши нижи органи напајали мно-_ гобројним корисним поукама. 7

Рекосмо већ да смо и ми основали у Београду једну жандармеријску читаоницу. У Ваљеву је она још раније основана. Од оно мало кантинских новаца и скромних прилога добрих људи и установа набављено је већ 3—400 књига, а и неки листови које смо молили да нам се шаљу бесплатно, обећали су то чинити. Али то је још мало,за ту сврху треба још корисних и научних књига, и још повремених списа.

Уредништво нашега листа, које је највише пропагирало идеју за оснивање ове тако потребне културне установе код наших жандарма, сматра и сада за своју дужност да се заузме за њено развијање и ојачање. Ради тога оно се обраћа овим апелом

ПОЛИЦИЈА 29