Policija

_ ПОЛИ ЦИиЈ А |

БРОЈ 18 и 19 - | ОКТОБАР 1911. ГОД. | ГОДИНА 2

Излази 1 и 15 у месецу. —= пена је за || Стан уредништва: ПН 69. · годину 8 д, га 6 мес. А д.; за 3 мес. 2 Д. Власник и одговорни уредник: Васа За иностранство 10 круна годишње. || Лазаревић, чл. Управе гр. Београда.

Софијска полиција")

Организација полиције у Бугарској знатно се разликује од · организације у Србији. -

У овој последњој наметнуте су полицији и судске функције, као што су: вођење истраге, разматрање грађанских спорова, извршење пресуда и т. д. — функције, дакле, које код нас, као и у другим земљама, врше увек специјални судски органи: судски иследници, судски пристави, примирителне судије, нотари и други. У Бугарској полиција има да врши чисто полицијску улогу: њена је дужност да извршује законе, и законске и владине наредбе, и да бди над чувањем реда и јавне безбедноспти. Е

Полиција у Бугарској потчињена је Министру Унутрашњих Дела, у Мр О у == престоничком градоначелнику, а у срезовима — среским начелницима.

Органи за вршење полицијске службе јесу: окружни начелници, престонички градоначелник, срески и варошки начелници, полицијски пристави и старији и млађи стражари.

Полицијских пристава има по један у свима варошима, које имају више од 10.000 становника (у већим градовима: Пловдив, Варна, Русе има по неколико), а број стражара опредељује се по броју становника — на сваких 500 —1500 душа по један стражар.

Наименовање полицијских пристава врши Министар унутрашњих дела, а стражара окружни начелник, по предлогу среских начелника и престонички градоначелник по предлогу престоничких полицијских пристава.

#) Овај чланак написао је нарочито за наш лист познати бугарски полицајац 7. Василије Недев, пензионисани секретар софијског градоначелства, који је у целој Бугарској познат са својих многобројних књижевних радова на полицијском пољу. Г. Недев је пре неколико година долазио и у Београд у циљу упознавања и са организацијом наше полиције.

ПОЛИЦИЈА 35