Policija

= Лист „Босна“ прештампао је из „Полиције“ у своме последњем броју са лепим коментаром чланак нашег уваженог сарадника г. Др. Савићевића „Кафанске собарице“.

= Сестра министра председника из- Аустралије мис Жанета Фишер, удала се пре најкраћег времена за жандарма Галта. Њиховом венчању У у Анверсу присуствовали су и њен орат са женом.

— Према статистичким подацима публикованим у немачком полициј_ ском календару за 1912. годину — у Немачкој има /8628 полицијска пса у 08 разних места и надлештава!

__ — У Руенји има апсана за обичан свет и за племените. Који носи ма какву титулу племства ставља се у

одвојени затвор, ма шта он по про-

фесији био.

— Радн одржавања реда у Гриполису, италијанска влада је послала 300 карабинијера (жандарма) под командом једног пуковника, два мајора пи неколико капетана.

— Жандармеријска бнблиотека у "Загребу, која је установљена пре 4—5 година броји сада на 4000 све· закакњига најразноврсније садржине.

— У вароши Линцу у држави Масачузецу (Севеј она Америка) полицајци су снабдевени батинама од хартије, а другог оружја и немају. Ове батине су много јаче и жилавије но оне од ораховине.

| Савез полицијских чиновника у Швајцарској има сада 1873 члана у 31 пододбору и чини небројене услуге

· целом полицијском особљу.

— Грчка влада намерава да реорганизује жандармерију и због тога је тражила од италијанске владе три карабинијерска' (кандармериј ска) 0афђицира. ,

= Инспекторат аустријске жандар= мерије намерава да за жандармерију створи централе за дактилоскопију.. У њима ће се скупљати отисци прстију свију оних које жандарми похапсе. Не зна се, да ли ће таква централа постојати само у Бечу или још на коме другоме месту.

— У октобру месецу т.год. поги= нуо је из револвера у Кијеву шеф тајне полиције- Адамовић од стране напохватаних терориста, кад се баш у друштву са двојицом познаника возао на трамвају.

— 16. октобра т. год. отпочео је П-=ти курс школе научне полиције у Риму, у којој су примљени 49 полицијских органа. Директор школе професор Др. Отоленгн, до детаља је упознао нашега уредника са уређењем ове корисне установе.

= Да би пронашла крадљивце једне јувелирске радње берлинска полипија је употребила 100 детектива да опколи једно оближње село Цитен= хале, где је постојало веровање да су се налазили крадљивци. Детаљни претреси.кућа нису дали задовољавајући резултат.

— У Швајцарској је толика напаст од аутомобила да је по извесним пу= тевима забрањено да се од подне до поноћи пролази аутомобилом и мо= торним велосипедима.

— Полицијски пси се све више употребљавају. Лудница у Еберсвалду је набавила пса нарочито за то, да што брже ухвати кога Спа од -60лесника. — У полицијској школи у Риму отворен је ове године први пут куре за жељезничке чиновнике, за упознавање најважнијих ствари из поли-

цијске службе, нарочито у погледу

што бољег престављања разних описа приликом расписивања и Е сумњивих ПИДИвИЛуЕ