Policija

; – 11 да увиде и приступе "озбиљној, кбренитој реформи. Палиативне мере не воде резултату. јер шта на пр. вреди покушај да се "створи централизација, кад је законом утврђена децентрализација; шта помаже признавање потребе увођења савремених срестава за борбу са злочиначким светом, кад се нема срестава за њихово увођење; шта помажу напори и пожртвовање поје- | динаца, кад се нема ослонца и потпоре код меродавних фактора.

Са тугом морамо поменути још једну немилу појаву, која се јасно истакла поводом овог случаја. У очигледној тенденцији за олаком рекламом, неки су органи полицијски истицали пред ширу јавност своја ненадлежна стручна мишљења на рачун рада својих колега. Такве појаве доказ су оскудице сваке солидарности, која је У полицији од неизмерне вредности. Противу тога подижемо најодсудније свој глас, дубско уверени, да то полицији далеко више шкоди, но и најоштрије Крило непосвећених.

НЕ 5 Попиција у Копенхагену

Доносимо извештај управника полиције у Копенхагену за прошлу 1910 годину. Извештај је занимљив по томе, што тачно доноси стање и све разне промене, које се десиле у току године код самог полицијског особља и што доносе свеоне разноврсне послове, које полиција сваке велике вароши има да врше. Кад се читају ниже изложени бројеви треба имати на уму још и то да Копенхаген ороји заједно с предграђима на 520.000 становника, дакле преко по милиона или шест пута више од Београда.

Број полицајаца (чиновника и жандарма) износио је на 806 људи, од којих су 761 били старији, а 45 тек на пробу. У току године примљено је нових 50 а услед слабости стављено је у пензију 6 и 3 службеника за инспекцију. Осим тога у току го“, дине иступило је из службе 33, и то један је умро, три су онеспособљена, 15 због слабости, двоје самовољно, седморица су отпуштени, 5 је премештено у друга надлештва. а

Њих 15 је унапређено у служби.

Од целокупног броја полицајаца 31. децембра 1910. било је свега 135 неожењено.

На сваких 100 дана службе, пада 3:67 дана боловања (према 4-04 у 1909. години). Највише је боловања било месеца фебру-

48»