Policija

— 902 —

грађани се слободно одају пословима, а отуда настаје економско благостање народа и културни напредак у свима правцима. Наравно кад уз то стоје и све остале погодбе, за развитак народа, које пружа добро организована државна управа.

Према овоме, општинске власти, које уз државну полициску власт имају дужност да се старају о јавној личној и шмовној безбедности грађана, треба да су добро упознате са својим дужностима.

О тим дужностима казаћемо овде што је најпотребније. Тако:

а. јавна безбедност. О чувању јавне (државне) безбедности, као што смо видели, поред државне полициске власти има да се стара и општински суд. Према томе и општински суд има да са своје стране уради све што је у његовој моћи, да се не учини ни једно кривично дело противу постојећег јавног поретка у држави и државних установа или противу саме државе као такве, а ако би се ипак које од поменутик дела извршило, да се извршиоци истих похватају и надлежној власти ради даљег поступка, по згкону упуте. |

Дела којима се устаје противу правног поретка у држави и државних установа готово редовно извршују или покушавају да изврше грађани дотичне државе, који са постојећим јавним поретком нису задовољни, па желе да га ма и противзаконим мерама измене. Но није искључена могућност, да уз грађане дотичне државе у извршењу напред поменутих дела учествују и држављани других држава, нарочито кад је којој од страних држава потребно да у дотичној суседној земљи ствара такво политичко стање које би одговарало њеним интересима. Дела пак противу саме државе позната су под именом издаје и та дела махом предузимају грађани — стране — непријатељске државе, но они обично траже помагаче у грађанима дотичне земље.

_ Одредбе законске које штите јавни (државни) поредак и. државну безбедност налазе се у главијЈХ и Х кривичног законика и 9-у 34. вој. кривич. законика. Те одредбе општински суд треба добро да проучи, те да би могао потпуно одговорити својој великој дужности чувања јавне (државне) безбедности.

6. Лична безбедност. Општински суд има да се стара и о чувању личне безбедности. То му је тачком 2-гом чл. 95 закона о општинама нарочито стављено у дужност. Ову дужност