Policija

ва ~.

љико има Прикупљене, а колико се води на дугу. Ако се при врегледу појаве какве грешке, треба их на лицу исправити, а већ, ако би било злоупотреба, онда одмах предузети истрагу и са одговорним лицем поступити по закону. | Ако се хоће, да се општински судови једновремено прегледају, нарочито њихове касе, онда срески начелник подели општине писарима, и нареди једновремени преглед по целом срезу.

Сачињене протоколе од извршених прегледа треба увек чувати у својој архиви. Ови прегледи општинске касе и рада у општини, треба да су што чешћи, а облигатни сваког месепа. Оваквим радом у народу се појављује задовољство и гарантија за правилан рад у општини и он види, да се његова имовина чува, а тиме се и више поште и уважења признаје полицији.

Пе извршеном прегледу у општини, одмах треба отићи у школу, Видети раду њој, шта јој недостаје, како се општина према њој одазива и све недостатке нотирати. Том приликом, треба мало проговорити и са децом, нарочито обратити пажњу на децу без родитеља, на децу умрлих ратника. Требало би "да срески начелник у оваквим случајевима собом поведе и школског надзорника — ако га у срезу има — јер овим се школи подиже углед и народу даје на знање, да је ту њихов образ. Каква је школа у једноме селу, према њој се цене и _њени грађани. |

На издржавање школе и њено правилно фувеционисање треба највећу пажњу полагати и настати, да јој се њен прирез увек редовно даје. Нађе ли се при томе, да општин. часници не дају школи од приреза што је њено, треба председника и благајника најстроже казнити. Цркве треба такође обилазити а са свештеником разговарати какав је народ у његовој општини, да ли је побожан, да ли је према цркви дарежљив и ' указује ли јој потребно поштовање. Ако има манастира у срезу и њих треба обићи и видети. Пазити да се старе реликвије и срнаментика не кваре, видети колико манастир има имања, како се њиме рукује. ђ

При обилажењу свога среза, треба нарочито мотрити на стање друмова и путева; сазнати за споредне сеоске путеве и везе међу селима, важније планине и брда видети, чувати триангулапионе коте, видети да ли су сви путеви и стазе унете у ђемералштабну ману.

Х