Policija

— 953 —

љистака, обраћали са увек једним и истим питањем: „Од куј ти, у опште, та идеја, да војујеш са државним властима2!“

Допустите ми, дакле, да Вам испричам један доживљај, који се још у мојој раној младости одиграо, и коме се највише има и да припише, што сам у доцнијем мом животу на све државне апарате и њихове представнике гледао, као што и на остали свет гледам, без онога готово целом свету урођеног страха.и респекта према властима.

Било је то у лето 1905 год. у Бечу.

ја сам тада штудирао глуму код Ота и Паулзена и као и сви ђаци из Србије одлазио у хафану „Корб“ у 8 бецирку.

Једног лепог дана, био је баш неки наш празник, бесмо се нас неколицина „наших“ састали пред само подне у „Корбу“, и како нам се у џеповима и нешто пара беше затекло — свакако је био први у месецу — ми доконасмо, да одемо у Пратер да тамо ручамо и мало се проведемо и, верни оној нашој народној „кад је бал, нек је бал“ поседасмо у један „гумирадл“ и за непуних двадесет минута стигосмо код „Езуосеј-и“, где је тада свирало неко наше тамбурашко друштво.

Ту заседнемо и — чашу по чашу, добро се загрејасмо.

Пред само вече, нанесе ђаво једног Бугарина, члан софијског народног позоришта, који је био послан у Беч да би школовао његов заиста леп баритон. Међутим је он певање у веселом друштву певању у конзерваториуму претпостављао, те ин ни чудо што је код свију нас био омиљен и у друштва радо приман.

п еривно да је одмах и он сеои ускоро је башта „Ебуочеј-а“ била пуна радозналог света, који беше дошао да види и чује како се Срби проводе.

Весеље је било све бурније; главе све загрејаније, а кад ваш Бугарин пусти глас и уз пратњу тамбурице она наша „Меирјано, момо, Мирјано“ Пратером одјекну, ја и не помишљајући на последице, извадих револвер и одмах потом одјеквуше пуцњи. Прво један, а одмах затим свих шест...

Тешко се да испричати, шта је потом било. Прави џумбус! „За трен ока башта је била празна! Гости — куд који!

Ми, занети песмом и „Гумподдскијехнасром“ и не обраЋамо пажњу ка последице мог пуцања, и ја међутим бејах на ново напунио револвер и док су напољу одјекивале пиштаљке