Policija

— 8990 њима нису предвиђене казне за нарушиоце њихових прописа, то су она без санкције. Месне полицаске власти могу их издати у виду наредбе на основу 5 326. казн. зак. "По 8 295 казн. зак. кажњава се робијом од 10—20. год. ко злонамерно запали барутане, у којима се барут „прави и храни“.

~

У. Штампа.

По чл. 22 Устава штампа је слободна. („Сваки Србин има право да у границама закона искаже своју мисао: говором, писмено, штампом или у сликама“) и т. д. |

По чл. 5. закона о штампи:

„Под одредбе закона о штампи долази све оно што се штампањем, или механичким и хемијским путем, као што је штампање, сликање и т. д. изради за умножавање и растурање“,

Чл. 6 овог закона наређује, да на свакој штампаној, објављеној или механичким или хемијским путем за умножавање и растурање израђеној и већ разданој ствари мора стајати место штампања, име и стан штампара (сликара, резача и т. д.) а на књизи још и име писца или издавача.

По чл. 7. штампар је дужан дати од сваког броја новина или повременог списа, кад се почне растурати или разашиљати, по један примерак месној државној полицијској власти, а најдаље у року од 5'дана од публикације још по три примерка за Народну Библиотеку.:

„Све што је прописано у чл. 7. важи и за прештампавање (чл. 8. зак.)

' По чл. 25 закона о Народној Библиотеци: „Народна ће Библиотека сваки дан гримати на свој реверс ове примерке од Управе Београда, а месне полицијске власти по унутрашњости слаће ове примерке Народној Библиотеци сваке недеље п добивати од ње уверење о пријему.

За тачност вртења ове одредбе законске одговара управник Београда, односно старешина месне полициске власти, ако се не зна чиновник, коме је било стављено у дужност старати се о томе.

По тужби библиотекаревој, Министар Унутрашњих Дела казниће

за сваку нетачност дотичног старешину, односно чиновника петодневном илатом. | | :

Новац, добивен од казне штампара, предаје полициска власт Народној Библиотеци, која га употребљава за набавку књига.“