Policija

— 1056 —

ВЕСТИ

— Зграда за полицијску шкозу у Београду готова је ну току јануара месеца почеће свој рад. Директор школе ће бити проф. г. др. Рајс.

— Са пријатношћу саопштавамо читаоцима, да је Управа Народ. Позоришта, у духу наега пропагирања у чланку „Полиција и Повориште“ — који је изашао под 15 сентем. увела у свој сталан репертоар представе за децу, да би ну том вравцу одговарала своме социјал. задатку.

— Школа за полицијске чивовнике у Цариграду завршила је пре краткога времена 19 хурс после 10 година свога постојања. До сада је у тој школи свршило 2753 ученика. Школа је до сада променула 8 директора.

— Први закон о установи жандармерије у Грчкој донет је 1370 год. Тај исти закон са новим изменама и допунама објављен је поново у њиховом службеноме листу маја месеца 1918 год. Он има 93 члана. Закон пак, о вршењу жандармеријске службе има 614 члава.

пољ

— Према објављеној статистици у Пруској за 1919 год. је смањен број кривичних парница по судовима. Док је у 1918 број судских притварања износио 608.855, у 1919 год је изнео 398.610. Код преступа је од броја 231.324 смањен на 219,182. Исто су тако смањени и бројеви приватних тужби по кривичним делима. — У Чикагу се сада употребљују нови контролни сатови 32 полицајце, за време ноћне слу-

|жбе. По њима се може да кон-

тролишу неколико позорника једновремено.

= Берлинска полиција је предузела да строго кажњава сољственике аутомобила, који ноћу осветљавају аутомобиле јаком светлошћу, којом се засењују очи уличним пролазницима, и тиме доводе у опасност да буду

прегажени од других саобраћај-

них кола.

— Крајем ове или почетком идуће године одржаће се конгрес за Интернационалну Криминологију, који сазива у Риму прослављени италијански крими= валиста проф. Ферт.