Policija

= е

Друштва Народа, примивши к знању одлуке Трећег Скупа ог 28. септембра 1922. године по предмету трговине неморалним публикацијама, одлучио је, да Главни Секретаријат буде надлежан за даљи рад у смислу извршења тих одлука.

_ Следујући томе, Секретаријат Друштва Народа је упутио свима државама, под !. новембра 1922, године, формулисана питања о неморалним публикацијама, као и по један примерак међународног Споразума и по један примерак пројекта Конвенције од 1910. године, молећи их: да приступе Споразуму од 1910. године, ако му нису већ приступиле, и да ставе своје примедбе на пројекат Конвенције, као и да одговоре на постављена формулисана питања.

Питања о неморалним публикацијама послана свима државама ради давања одговора била су формулисана у десет тачака. — Ми смо благовремено дали одговоре на питања, и наши одговори су у изводима штампани као документи Друштва Народа са одговорима других земаља. — Овде ће бити изложена питања са нашим и другим интересантнијим одговорима. Овом приликом ћемо додати и наша кратка образложења __. Да ли Пројекат Конвенције садржи сва дела о трговању неморалним публикацијама или другим порнографским објектима, која би требала да потпадну под законске прописе сваке земље сходно међународној конвенцијиг — Двадесет и једна држава одговориле су афирмативно. — Сједињене Америчке Државе су изјавиле жељу, да се унесеу пројекат, да се кажњава експортација као и импортација неморалних објеката, и да-се јасно назначи, да се под списом (ест 5) подразумева: књига, брошура, новине, писмо и штампана ствар. — Ми смо одговорили 12. јануара 1923, године: Пројекат Конвенције не садржи сва дела, која терба кажњавати., Инкриминација треба.

да се односи и на излагање неморалних публикација иу опште _на ствари не само које су собом неморалне, него и на оне, које се детерминирају на неморалност, а без обзира да ли је у питању трговачка добит или други циљ (на пр. ракетле и светлосне пројекције са неморалним покретима; неморалне _ слике растурене у политичком циљу). Према томе: после речи „растурање—Фпбиноп“ треба додати „или излагањеоп ехгромбоп“; речи „неморалне ствари — обје! -обзсепез“