Policija

“да

ва њега се може тражити само екстрадиција. Ако би ми претендовали на измену закона свих земаља и ревизију међународних уговора, који се односе на предају злочинаца,. то би била бесмислица. Постарајмо се са средствима којим. располажемо да нађемо лека првој тачци: неспособности подиције да дела на лицу места.

Неповерење ивмеђу народа, као и између полицијских. власти

Пре светске катастрофе — све државе биле су у прија“ тељетву или су се бар чиниле да су пријатељству — слободно се врелазило из једне државе у другу. Лакше су се примали стравци и међу њима ретки су били ти над којама је требало водити надзор или истрагу ради утврђења циљ њиховог доласка. Наје потребно наглашавати да је и поред слободног прољаза, гостопримства и поверења било и опрезности, сумње па чак и мржње према странцима из чисто националних осеНаја. То се неповерење па чак и мржња осетила нарочито У иззештајима између полиција држава, које су биле у рату. Тачно е али, ипак треба констатовати, да је полицаји дужност борба ва угушивање очитог зла и спречавања криминалитета а не мо Бусобно нападање и мржње, без обзира на то у каквом се од“ исеу држава налази. Кад би се каква епидемија појавила исто-' времено у тим државама, надлежни би се без сваке сумње споразумели о начинима каква средства треба предузети ва угувивање епидемије. Зашто да се полицајци не могу споразунети о заједничкој борби против криминалитета На који се: вачин може добити заштита народних интереса, имања и грађана целог човечанства 2

Ево питања којим има да се бавимо и донесемо закључак. Не кријемо да је највећа бојазнеост шефова полиције, који су епређени да дају податке за иностравство, да се ти подаци ве: ставе на расположење одсеку за шотунажу. Ова бојазност треба да буде искључена једном часном и по прописима утврђенон погодбом. Не може бити говора од тога да се од једне полиције стране траже услуге и обавештење, која би служила. вињу политичком или шпијунском. Да би то спречили предлажешо дупле мере: |.) Да у свакој земљи буде одређено једно.

лице (шеф) за међународну преписку, и 2) Да ти шефови дају