Policija

ПН

КЊИЖЕВНОСТ

А. Нове књиге,

1. Издавачка књижара Геце Кона:

Уставно право Краљевине Срба, Хрзата и Словенаца оћ Слободана Јовановића, професора београдског универзитета; стр. 4712 вел. осмине, цена 100 дин.

У овом капиталном, у нашој послератној правној књижевности до данас најбољем делу, г. Јованови“ је изложио систем нашег уставног права, на основу Видовданског Устава и посебних закона који су с њим у вези, и на овај начин попунио једну осетну празнину у нашој правној књижевности, и помагао, у врло великој мери, правнике, политичаре и све оне који се баве или интересују јавним пословима» " као и оне који су дужношћу позвани да уставно право у пракси примењују.

Са познатом компетенцијом, писац у уводу ове књиге излаже и објашњава, и са историјског и са правног гледишта, постанак данашње наше државе и Устава. У првом делу књиге писац даље говори о основним начелима Видовданског Устава; у другом о Уставотворној Скупштини; у трећем 0 Народној Скупштини; у чешвртшох о Краљу, и у петом о правном положају грађана.

Поред овога, у књизи се још говори о Државном Савету, Главној Коншроли и локалној управи (подела земље на области, општа управа, обласна и среска самоуправа).

И ако делима г. јовановићевим не потребују нарочите препоруке, ипак ми сматрамо са дужност да ово дело најтоплије препоручимо нашим читаоцима.

Првобштно словенско право пре Х. века од Др Карла Кадлеца, професора историје словенских права на универзитету у Прагу, превео и допунио Д-р Ф. Тариновски. Стр. 130, цена 30 динара.

Развишек друштва у огледалу историјског материја“ лизма од Фалипа Филиповића; стр. 268; цена 2 дин. Садржај : увод, првобитни комунизам, ауторитативна родбинска заједница, феудализам, ропство, кметство. средњевековни занатлијски поредак, трговачки капитализам, манифактура, индустријски капитализам, финанскијски капитализам, државни капитализам, пролазна епоха, колективизам, закључак.