Policija

45 Об

власт добави и надлежно при испиту употреби...“ — Кад не би било овог привременог процесног одузимања ствари до дефинитивне расправе кривичног предмета, било би увек лако компромитовати саму институцију казне одузимања ствари, јер ако неко такве објекте упропасти, склони, утаји, баш и да одговара зато, не би према њему могла да се изврши, услед нестанка објекта (који би био незамекњив), једне врста казне, одузимање ствари, која пак казна није заменљива, већ тачно индивидуалисана реалношћу дотичних објеката,

Много пута није лако определити, шта се подразумева под стварима помоћу којих је дело учињено, или које су за средство иступа послужиле, како то закон каже. Код торбарења на пример, да ли би било средство магаре, помоћу кога се преносиле ствари за торбарење од куће до куће, или је и сама роба средство тога иступног дела. Код кривог мерења, да ли је средство само крива мера (лажан литар и т. п.) или се ту подразумева и роба (на пример ракија). То су увек фактична питања, а њих разне власти разно тумаче. Ако се тумачи у широком смислу, онда у много прилика одузимање ствари имало би да представља казну сувише велику, несраз“ меру према злом делу, па уз то у погледу величине веопредељену законом, — што и јесте мана овој врсти казне.

Како је одузимање ствари казна, и како она са матери јалне стране може да изазове велику осетљивост, треба добро по дужности пазити, да не буде досуђена тамо, где јој места није.

30. маја 1924, у Београлу. А ]Ј. Кузмановић.

СА КРИМИНАЛНО - ПОЛИЦИЈСКЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ У БЕЧА

— Свршетак —

После мене дао је свој реферат Берлинац Ог. Кунце. Из његовог извештаја се дало приметити, да се њихови напори још увек своде на то, како да се код свију савезних немачких држава уведе једноставна полиција сигурности, и како су тешкоће у томе правцу још увек велике због политичког унутрашњег и спољег положаја у коме се његова земља налази.

Његов предлог. да се не наплаћује поштарина за међусобну кореспонденцију са страним полицијским властима није није наишао на одобравање код ресорног Министра Пошта,