Policija

— 41 —

Члан 5.

Свако граћанин за оправку своје деонице или свог дела рада има право свој лични рад заменити другим за рад способним лицем, које не сме бити млађе од 18 ни старије од 50 година.

У случају да се неки грађанин не буде одазвао позиву за оправку путева и не буде на рад лично дошао, нити замену себи послао, општинска ће власт оправку његове деонице извршити преко плаћених радника на његов рачун и наплату екзекутивним путем одмах извршити ради попуне своје касе.

Уступање деоница у рад оних лица, која нису хтела лично радити вити замену на рад послати, вршиће општинске власти путем јавне лицитације на лицу места приликом самог рада, у присуству полициске власти. — Решење општинске власти о уступању овог посла извршно је ако у року од 3 дана не буде било жалбе, Жалба се предаје месној полицијској власти и иста мора у року од 24 часа оснажити Или поништити решење општинске власти.

Решење полицијке власти извршно је.

Члан 6.

Нико се без свог пристанка не може дуже од 4 дана без прекида задржати на ралу. Ако се оправка неког пута за то време не може извршити, вршиће се позивање грађана ва рад у два маха, на смену.

Члан 7.

При оправци путева народном снагом имају се изврши вати само прости послови као што су: чишћење пута од обичних и снежних наноса и блата, копање и чишћење канала дуж пута, чишћење затрпаних пропуста и мостова, засађивање косина багремом и другим дрвећем, осигурања путева од бујица код брдских потока, вађење, сејање и пренос шљунка дуж пута, пренос камена и туцаника од мајдана или железничке и пародбродске станице на пут, разастирање шљунка и туцаника по путу, израда туцаника од извађеног готовог камена, и томе подобно.

Сви ови послови имају се извршити под непосредном

контролом И упуствима полицијских и грађевинских власти.