Policija

ПОЛИЦИЈА

Година ХГ СВЕСКА ЗА ЈУЛ 1924. Број 13, и 14.

ОРГАНИЗАЦИЈА ПОЛИЦИЈСКИХ ВЛАСТИ У СЛОВЕНАЧКОЈ С ОБЗИРОМ НА ЗАКОН О ОПШТоОЈ УПРАВИ.

—__в——

Пошто је наша уједињана држава настала приклопљењем разних територија сусједних држава, те у тим територијама важе делимично још пријашњи закони и у погледу организације власта (и њезиних органа) то и у Словеначкој није организација полицијских власти потауно једнака оној у другим предјелима наше државе, особито не оној у Србији.

Циљ организаторног рада нашег законодавства и централне власти је, да буде бар вањска организација власти = званични положај њезиних органа једнообразна у читавој лржави.

За полицијску струку у том погледу учиње: је први корак законом о општој управи и законом о чиновницима. Ипак је то само први корак, те треба још детаљних закона и уредаба да се садашња организација доведе у склад не само са словом већ и са духом закона о општој управи, т.ј. да буде оргавизација тих власти потпуно једнака у целој држави.

Полиција у ужем смислу речи т. ј. старање око личне к имовне безбедности, и старање за ред спада у ресор Министарства Унутрашњих Дела. По члановима 1. и 2. закона с општој управи послови полиције и области и среву спадају у надлежност великих жупана и среских поглавара.

Да се консеквентно проведе тај принцип, мора читава држава да је подељена на области и срезове. Подела на 06 ласти већ је проведена, дочим подела на срезове још није потпуна Члан 27. закона о општој управи назме предвиђа да привремено, док не буде донешен закон о самоуправи градова, они градови који имају управну власт првог степена (т. |. управну власт среског поглавара) и надаље врше функције

среског поглавара. 1