Policija

О Е

„урођени“ злочинци се сматрају за душевно здраве са највећом изопаченошћу душе која повлачи најтеже, па чаки смртну казну, којом их друштво просто елиминише из своје средине.

Према таквом стању ствари има и три опште мере, које имају према кривцима да се примене: а) да се такво лице стави у такво стање да више не може ником шкодити, на пр. привременим или сталним искључењем из друштва тав. интернирање. 6) лишавање слободе које има да се употреби на васпитање т.ј. да се изнова формира карактер малолетника или деце, пре него што ступе у доба пунолетства, пошто се научно верује, да се подесним васпитањем ово још благовремено може постићи, и в) предузимање таквих социјалних мера, којима би се спречила даља продукција — оплођавање —- индивидуе, или предузимање таквих мера, којима би се отклониле саме друштвене прилике које онемогућују криминалитет. Досадашња истраживања утврђују, да наслеђене особине — резултанта коју имамо од свих узајамно укрштених предака — имају највећу улогу у нашем душевном животу; ми смо такви какви смо због тога што смо такви. Али би ми опет такви остали, ако не би било никаквих више утицаја, који би на ту резултанту наслеђених особина дејствовали. Међутим ми знамо, да такав утицај, чији се значај не може довољно оценити и определити, има васпитање, које нам даје кућа, школа, црква, и сам узајамни друштвени живот са његовим конвенционалним обвезама.

Према томе те наслеђене особине бивају париране до те мере чак, да се њихов значај под утицајем васпитања сасвим ослаби, да постану безначајан фактор за питање криминалитета. Лепим васпитањем уче се деца да не треба убити ни _ мрава ни муву, па следствено ни човека; дивљина деце у извесним грубостима поправља се с успехом ситним каштиговањем које децу уразумљава. Друштвени живот нас упућује на љубав према ближњем — стварање алтруистичних осећаја и њихово неговање а потискивање егоизма — личне себичности, те и он знатно реформише наше можда рђаве наслеђене особине за само свој лични напредак и срећу.

Ако би се практично овим наслеђеним особинама хтео дати један тако претежан значај, да он код твав. урођених злочинаца искључује казну, онда би у извесној мери то тре-