Policija

— 863 —

забрањен, те да по 85, 13. и 538. грађан. зак. не би могао · произвести никакве правне последице, и чија би се неморалност налазила у томе што би усињеник имао за жену своју сестру. То за то, што се по 8. 136. грађан. зак. свако туђе лице може усвојити које долази на место мушког или женског детета Па кад такав уговор о усиновљењу испуњава и све остале услове предвиђене 8. 145. грађан зак., јер је оверен од надлежног свештеника и суда опиштинског, а исто потврдио и надлежни првостепони суд, то се онда не може сматрати да је такав уговор са неморалним и недозвољеним основом, а да је законодавац уговоре овакве врсте хтео забранити, он би то нарочито предвидео у одредбама 8. 539. грађ. зак“ Према овоме уговор о усиновљењу закључен и потврђен прописним путем (5. 145 грађан. зак. и чл. 141. правила о неспорним делима), у погледу привашно-правних односа између усвојитеља и усвојеника остаје у потпуној важности и после одлуке Св. Синода да таст не може усвојити зета. Ова одлука може, по мишљењу уредништва, тангирати само дужховно сродство засновано уговором о усвојењу, али не и уговорене приватно-правне односе. Св.Бр. 1612.

ХХМ

Бошку Николићу, деловођи општине зубетиначке (срез затлавски): По 85. 6. грађан, суд. пост, у веви са чл. 15. 8. уредбе о убрзању рада, општински судови надлежни су, да одобравају торавнања парничара за суме до 500 динара, изузимајући потпоравнања о непокретностима преко 200 дин.

Против ових поравнања, жалбе се могу подносити надлежном првостепеном суду, и то само у случају „ако би било преваре“. (58. 15. и 18, грађан. суд. пост.).

По 8. 146, грађап. суд. пост. поравнање закључено пред надлежним судом има снагу извршне судске пресуде.

Јасно је, према овоме, да је општински суд дужан извршити поравнање о коме је реч у упућеном питању (8. 24. грађан. суд. пост. у вези са т. 17. уредбе о убрзању рада.