Policija

_ 4“

је и судска власт, по истом Уставу, обухваћена појмом из= вршне власти.3):а)

Н,

Правило, да се судска власт не може мешати у послове управне власти, (као ни у послове власти законодавне) изречно је предвиђено Српским Уставом (чл. 146., ал. 3.). Она не може у то да се меша ни непосредно ни посредно. Одатле излази. да, ако се на пр. у току једног грађанског или кривичног спора постави питање да ли је известан управни (административни) акатш законит или не, грађански или кривични

2) Примећујемо да, осим тога, Краљ има још једну половину законодавне всасти (друга половина припада Народном Представнишнтву које јеу Србији једнодомно — чл. 41. и 166. Српскога Устава), али је сигурно да је чл. 146. иормирајући да се правда изрече у „Име Краља“, мислио на Краљ» као шефа извршне власти а не на Краља као законодавнога чиниоца. Нека. нам буде дозвољено још додати да смо мишљење, да у држави има свега две власти, законодавна и управна, већ истакли и бранили у своме коментару Српскога Устава од 16/19 Априла 1901. године који је коментар публикован у „ВиПешп аде Ја Зостее де Та Г6отуаноп сотрагбе“, у Паризу 1903. године.

га) Двојну поделу власти у нашој стручној литератури колико нам је познато, заступа само г. Живојин Перић. Ту своју идеју г. Перић је први. пут код нас изнео, у својој одличној студији: О улови субске власши по Српском Законодавству, која је одштампана на уводном месту у Грађ. Законику од Д-р Г. Никетића, 1912. год. Противно г. Перићу, г. С. Јовановић, професор Државнога Права на београдском Универзитету, заступа "тројну поделу власти у своме делу: О држави, основи једне правне теорије, Ш издање. Ово друго гледиште је владајуће у науци како у Француској тако и. у Немачкој (Габапа, Јештек, О. Мауег, Р!етег Мауег-Апзсћићх, Налзсћећ, 1. Згет и др, Езтет, Наштон, 1. Ририш, Вепћејвту и др. В. и наш рад. у часопису „Мисао“, св. 111—115 за 1924. год: Начело поделе власти с обзиром на управоо судство, као и наш рад у „Архиву за правне и друштвене науке“ од 25.10-1922. год: О правном карактеру администрашивног спора.

"Мишљење да су свега две власти у Држави (законодавна и извршна) усвојено је и у књизи: Грађански Судски Поступак, предавања на Правном Факулшету, од Ж. М. Перића и Д-р Драг. Аранђеловића, Први Део: О суђењу, Прва књига: О устројству судова и њиховој надлежности, Бедкрад, 1920., стр. 15. и 16.

(Примедба преводиоца)