Policija

— 613 —

У данашње доба сви културни народи било законом, било препорукама, у земљама где је прихваћена теорија слободног «судијског убеђења, дали су отисцима прстију снагу пуноважног доказа. Заиста отисак није један математички доказ или морални доказ, већ чисто физички доказ, који даје физичку извесност. С тога се дешава да у Француској и другим земљама порота и судије осуђују и онда када противу осумњиченог нема никаквог другог доказа, који га терети, сем идентичност његовог отиска, са отиском остављеним на месту злочина, што у ствари није ништа друго но потпис признања злочина или преступа.

5. јули 1925. год. Владета Н. Милићевић у Паризу. Секретар Министарства Унутр. Дела

НОВИ ПРАВИЛНИЦИ О РАДЊАМА СА "АЛКОХОЛНИМ ПИЋЕМ

До 1923, године механско-кафанске радње у Краљевини Србији биле су, у главноме, регулисане уредбом о механама, год 31 марта 1861 г., и додатком овој уредби (уредбом о кафанама) од 25 маја 1864 год. Као механе сматрали су се и хотели и ханови, а кафане су се називале још и гостионицама и жрчмама (58 580 и 812 грађан. вак.).

За точење пића у баракама, ликерџијским радњама ит. т. важили су прописи рударског закона и закона о таксама, а ва крчмење пића одредбе закона о радњама (чл. 23).

Законом од 25 октобра 1923 г. о изменама и допунама у закону о таксама и пристојбама повишени су тарифски ставови за месна и лична кафанска и механска права; заведене нове таксе за точење пића (точаринско право); пропи«ане нове казне за бесправан механско кафански рад, и дато „овлашћење министрима унутрашњих послова и финансија да зу циљу извршења ових измена и допуна — којима је изречно укинут чл. 23. зак. о радњама а уредба о механама и њен додатак прећутно измењени у знатној мери — пропишу споразумно потребне правилнике. ;