Policija

= 161 —

коме је позната стара метода за идентификовање повратника: жигосање, проста и сигурна, која је укинута из многих хуманих разлога, и око 1887 године помишљало се ипак да се она поново употреби у форми тетовирања. Затнм је се дошло на идеју да се колекционирају фотографије злочинаца, али које би око било у стању лознати једно лице међу стотинама хиљада ових фотографија. Нова метода Бертијона, која је одмах прихваћена и примењена, почивала је на једном извесном броју дужина човечијих костију, које пружају, код одраслих, једну доста значајну разлику између лица, и у исто време сталност доста велику Овај систем није применљив на малолетнике и жене, чије се тачне мере главе не могу добити због густине косе.

Бертијон у почетку се није бавио истрагом на терену, али доцније, када су му се почеле судије и полицајци све више обраћати за савете и упуства, он је био приморан изаћи

"из уског делокруга антропометрије и почео се бавити, са разном

срећом, отисцима равноврсних алата, који служе при обијању, отисцима прстију и стопала и писаним документима. И тако, без да је сам тражио, шеф идентификационе службе позват је био да даје своје мишљење о аферама обијања, разбојништва, шпијунаже и фалсификата; и овај специјалиста у антропометрији постајен први, по датуму, полицијски експерт.

Требала је чувена графичка експертиза у процесу капетана Драјфуса па да се поколеба техничка способност Бертијона, иначе славног антрополога. Он је тврдио, да је Драјфус писац Бордера и са мирном га је савешћу послао на „Ђавоље Острво“ али доцније, при ревизији овог фамовног процеса Драјфус је ослобођен. Бертијон је ипак остао при своме ранијем мишљењу.

Од обнародовања франц. закона од панинеба 1897, окривљени има право да буде у додиру са својим бранкиоцем и у претходној истрази. Судија мора да саопшти процедуру његовом браниоцу двадесет и четири часа пре сваког испитивања. Како се може надати да се добије контрадикција у одговорима окривљеног, који је, извештен о питањима која ће му бити по стављена, имао доста времена да припреми своје одговоре. На тај начин доказ сведоцима почео је да игра у кривичном процесу главну улогу. Познато је из праксе полицајцима и