Policija

— 394 —

дугог и више пута поновљеног размишљања од стране свих ових стручних комисија, које су радиле на изради ова три предлога казненог закона од 1910., 1922. и 1926.

При томе није било могуће напустити старе темеље казненог закона и направити нов законик у свему саобраван новим, често пута и претераним захтевима разних нових научних праваца, али није било могуће просто преко ових И прећи па остати при старом стању из простог поштовања према традицији. Учињен је један разуман споразум и у нови казнени законик, који садржи старе добре одредбе, унете су нове одредбе, у колико је то било могуће, којима се задовољавају захтеви истакнути у науци а који се сматрају за научно оправдане.

Тако, у погледу самог предмета казненог закона било је потребно, да се пречисти питање: о којима ће кривичним делима он говорити Т. ј. да ли ће он обухватити само права кривична дела или и тав. полицијско неправо, Предлог од 1910. год. напустио је тав. тројну деобу и сва кривична дела поделио је на злочине и преступе, при чему је велики део иступа, у колико нису чисто полицијско неправо, као и знатан део чисто полицијских иступа, ушао у појам преступа.

Предлог од 1922. остао је при тој двојној деоби, али је прерађујући однос између "тзв, иступа и преступа учинио преправку, те је и онај други део иступа избачен ив предлога казненог закона, за које је све у целини одређено ново место у начочитом закону у иступима који има да обухвати целокупно полицијско неправо, и које је одвојено и као допуна овог закона израђен да се поднесе Народној Скупштини на решење. -

Према томе у казнени законик има да уђе и улази сада чисто Кривично Неправо, које се јавља у своје две форме, познате под старим именом влочинства и преступа, где у преступе сада улазе извесни ранији иступи као кривично не" право, а који су досад посматрани као полицијско неправо. Та је идеја изражена у 5 14.

Друго важно питање је било о томе како ће се гледиште заузети у погледу репресије извесних кривичних дела и какво у погледу превенције у случају очигледне опасности од булућег криминалитета. _