Policija

ПОЛИЦИЈА

Година ХИ. СВЕСКА ЗА ЈУЛИ 1926. Број 13, и 14.

НАДЗОР НАД УВЕТНО ОСУЂЕНИМ ИЛИ УВЕТНО ОТПУШТЕНИМ КАЖЊЕНИЦИМА.

(Свршетак)

Д-р. Г. Т. ]. Де јонг, судац за младеж, председних низоземског дрштва за поправак кажњеника у Амстердаму, долази до ових закључака:

Умесна осуда и уветно отпуштање имаду разлог свој у своме успеху, пак је према томе дужност и државе и добротворних приватних установа, да тај успех дотерају до врхунца,

Уветна осуда и уветно отпуштање не би се имало изрећи прије него се тачно истражи природа, карактер и пређашњи живот кажњеника и прије него ли се добије мишљење компетентних фактора и том погледу.

У случајевима уветне осуде ми налазимо групу незнатних деликата, код којих се морал и начин живота починиочева не разликују битно од обичног човека, те је код ових људи довољна једноставна формула, да не ће више пасти у зло.

За остале уветно осуђене или уветно отпуштене мора да буде тачно и строго прописано, како имаду да се владају, те ваља заштитни надзор над њима поверити или друштву или поједином органу.

У овим потоњим случајевима можемо да равликујемо према тежини поједине ниансе. У начелу поступак с њима једнак; али у пракси ваља да за лакше случајеве буде надзор блажи те се може поверити и поједином органу, доку тежим случајевима има надзор бити строжи, те се има поверити друштву. Ово разликовање у лакше и теже случајеве не односи се на почињено дело, већ само на карактер и начин живота злочинчева. |

Редовно ће надвор по друштву бити интензивнији и ин-

„Полиција“ 1