Policija

— 1067 —

фаабегли шикане комуниста и јавне демонстрације изазиване од ових. Нарочито Ферри вештачки описује у овој својој брошури страном свету Мусолинија и даје, може се рећи, његов успели политички портрет.

Сем тога фФерри је и „узор отац“, који је извео целу «своју породицу на пут науке. Изгледа, да је у овој породици наука усађена још рођењем. Једна америчка криминалисткиња која је ту скоро посетила Ферриа, изнела је у једном америжанском криминалном часопису врло лепо породичан живот овог великог човека наводећи, да су овакве патриархалне породице данас врло ретке.

Ферри је радо написао један чланак за наш часопис „По„лицију“ из кога се да лако видети цео рад његове позитивистичке школе и успех њених доктрина у свету. Он је изјавио своју спремност да једнога дана дође у Београд да одржи неколико предавања из „Криминологије“ и том приликом да се «сусретне са својим старим познаницима, нашим вредним жкриминолозима: г. г. Т, Живановићем, В. Лазаревићем, Костићем и др. Њему је јако мило што се ми, из суседне пријатељске земље, живо интересујемо за развој „Кримино„логије“ и изјављује да ће бити увек на услузи свакоме нашем криминологу, који буде долазио код њега ради свога стручног усавршавања.

Владета Милићевић (Рим, 10, децембра 1926. Секретар Мин. Унутр. Дела

Овом згодном приликом желим да изјавим своме маестру 'ууваженом професору Енрику Ферриу своју топлу благодарност на срдачном пријему и пријатељству, које је изволео потврждити предајом своје слике са следећом срдачном посветом: „а! соПева ед аписо У!адеја МИисћеуксћ рег согфаје псогдо регзопаје е; рег аџриги аПа Зегбга.“!)

ИТАЛИЈАНСКА КРИМИНОЛОГИЈА НА ИНТЕРНАДИОНАЛНИМ КОНГРЕСИМА У БРИСЛУ И БЕЧУ»

Бриселски Конгрес је био прва одлучна манифестација „Интернационалног Удружења Кривичног Права“, које је у

7) и много среће Србији. # Чланак написан специјално за „Полицију“.