Policija

ПОЛИЦИЈА

Година ХУ. | __СВЕСКА ЗА АПРИЛ 1927. | Број 7. и 8.

ЖЕНСКО ПИТАЊЕ У КАЗНЕНОМ ПРАВУ.

Преглед садржаја: |. Увод: !. Женски менталитет. 2. Образложење градива. П. Материјално кривично право: 1. Жена као субјект злочина. 2. Жена као објект злочина. Ш. Формално кривично право (поступак): 1. Жена као доказно средство и сведок. 2. Жена као вештак. ЈУ. Устројство правосуђа: 1. Жена — судија. 2. Жена — помоћни орган правосуђа. У. Закључак. Смернице за наше будуће казненоправно законодавство.

|. Увод.

1. Мало неугодно је говорити о женском питању у казненом праву у једној краткој расправи. Тога ради, разуме се, можно нам је дати у овом чланку само обшту слику. детаљних проблема, који падају у оквир тога питања. Тема сама дакако. по свим својим потшанкостима била би баш онако исшо нешсцрпљива, као што је и женска душа или женски меншалишеш непџсцрпљив.

Тиме већ смо нешто казали. Проговорили смо о женској души и тиме признали, да смо сами уверени о егзистенцији женске душе. Па биће женских и мушкараца, особито првих, који су, у својој унутарњости срдити, како се може у опште посумњати у егзистенцију женске душерг Али није наш изум ова тврдња о могућности сумње. Кинези још данас кажу, да женска душе нема. Муслимани мисле, да женске не могу доћи у рај. Коран пружа дефиницију, да је жена ствар, која узраста у таштом кинђурењу, увијек спремна за кавге. Отомански кодекс — чл. 355. — пак вели, да тек сведочанства двеју жена вреде онолико колико сведочанство једног мушкараца. Црквени оци озбиљно су диспутовали на својим концилима, да ли има жена душу или не, а на концилу у Макону расправљало се питање, да ли има жена човечју природу и дошло у опште до тога, да је било баш на том