Policija

— 16 —

природи свог задатка у опште, у сређеном државном животу. Колику ли јој важност треба придати: кад се тек ствара, диже, зида нова грађевина, далеко већих и ширих размера, разноврсније конструкције, копликованијих послова и задатака, а нарочито за многобројнији народ! Централа даје топлоту, енергију, светлост. Она је мозак; рад покрајинских власти само је рефлекс рада мозга.

У предкумановској Србији, Централа је живела својим -нарочитим животом. Овај је био далеко од онога, какав је требао бити. Ма да су живот и раду истој кретали, неоспорно, ваљани људи у сваком погледу, ипак они су пред“ стављали, како то Немци веле „А ептепзсћ“-е, људе беспрекорног рада на отправљању текућих послова и ништа више. Да наведемо за то и неколико примера.

Чланом 47. закона о уређењу округа и срезова предвиђено је, да ће се израдити: „ближа правила за вршење дуж ности окружних и среских начелника, а тако исто и пра. вилник О постаљању службеника и т. д.“. И ако су то питања првокласне важности за службу, ипак, та правила од 1905. год. до данас, дакле, за 22 године, нису угледала света !!>

Питања уређења архиве, вођење књига, регистратуре и осталог што је са тиме у вези. и ако су веома важна за рад власти и њихов успех, ни до данас нису решена. Још 1880. год. доласком владе напредњака, дати су неки потези о томе, и то кратко, површно, и сувише непотпуно у виду расписа од 15-Х11880. г. ПБр. 0893, (о деловодству, регистру, и т. д.. Од тога доба, у том погледу није се повукла ли нија, ма да је недостатак свега тога стварао тешкоће брзом _ отправљању и сређивању послова, што је нарочито утврдила и подвукла прошла инспекција полицијских власти у Јужној Србији, нарочито наглашавајући неопходну потребу потпуног уређења свега тога.

У другим државама томе питању поклања се нарочита пажња. Пишу се расправе, држе предавања. Тако напр. у Аустрији граф К!еџпапзево одржао је неких шест предавања о упрошћавању послова а затим издао о томе и дело: бевећа уегеасћипо ипа Капдетејогт.

Сличног рада има и у Немачкој. А код нас — о томе