Policija

— 46 —

Код ње је све у реду. Без мало сва Министарства имају своје стручне органе. — само ово Министарство, и ако најважније, не осећа потребу за тим!

Чиме Централа мисли оправдати овај недостатак» Не може се све ставити и рећи у законима, уредбама, правилницима. Још мање се ови могу објаснити у потпуности расписима. К тому служи једино: стручни орган.

Вели се: У Јужној Србији не ваља! Накакво чудо! Ко где, како. чиме и чему поучи тај неуки полипијски кадар о служби, њеним тако многобројним и тешким задацима, дужностима и осталом !! Улога стручног органа, поред осталога, спада међу услове који условљавају правилно решење нашег проблема. |

4. Са менталитетом, погледима, наравима, видицима људи малене предкумановске Србије, — не може се уредити Држава од Јадрана до Ђевђелије и Вељкове Крајине. Са тим треба. једном бити на чисто. Морамо се сами, хтели — не хтели 'из основа мењати. И то сви. Морамо почети истински нов живот. Не само нов: са празним насловом и по форми, већ суштином. Тај нови живот треба, на првом месту, да носи обележје: развијања осећаја дужности, и то не само код чиновника већ и код самог народа. | Ми не морамо, како то некад лепо говораше философ. Кант немачком народу, потпуно другојаче разумети, него што до сада чињасмо. Ми не смемо бити само природна бића и подлежати везама природе, у нама мора делати нека виша врста, самосталан живот, да сам себи даје своје законеи у њиховом извођењу налази највише од циљева.

Кад се данас, вели проф. Ојкен, немачки народ сећа једног Канта и његов рад цени највећом поштом, то се из обиља његовог рада са надјачавајућом снагом и јасношћу истиче једна мисао дужности. Кант је немачком народу, пре свега, учитељ, пророк дужности.

Држава наставља Ојкен, којој Кант припадаше, оваплотила је мисао дужности снажно законом и вежбањем. Нико. мањи него Фридрих Велики казао је, науке се морају сматрати као средство да би ннс начиниле подобним за испуњавања дужности. — (У делу: Гле (адег дез дешзсћеп деа зти5).

Примерно пруско чиновништво са његовим осећањем.