Policija

— 130 —

жавног Савета, пошто се у поменутом пропису изриком вели, да се ова такса плаћа само у случају, ако Државни Савет одобри одлуку, против које је тужба поднета.

ТУ смислу чл. 4. закона о Државном Савету и Управних Судовима и чл. 14, Уредбе о пословном реду у Државном Савету и Управним Судовима изнето је на решење питање жако треба схватити Тар. бр. 52. напомена |. закона о таксама у којој стоји: „....ова ће се такса накнадно наплаћивати само у случају ако. Државни Савет буде одобрио одлуку, против које је жалба (тужба) поднесена“. |

И Општа Седница Државног Савета, одржана на дан 27 фебруара 1927. године под бр. 27.914 донела је одлуку која гласи:

„Тар. бр. 52. напомена !. закона о таксама треба при“ менити једино у случају, кад је пресудом на основу чл, 38. закона Државном Савету и Управним Судовима одбачена тужба, која је поднета Државном Савету против одлука алминистративних власти“.

Из напред изложене одлуке Опште Седнице Државног Савета види се да је Савет, тумачећи Тар. бр. 52. напомена 1. закона о таксама у најужем смислу, као изузетак од ог штег правила, стао на гледиште, да се такса предвиђена овим арифним бројем ке плаћа, кад је тужба државног службе. ника одбачена као неблаговремена, већ само тада, кад је иста одбачена као неумесна, а решење административне власти, против којег ова тужба поднета, одобрено као правилно и на закону основано.

Гојко Доганџић, главни секретар Држав. Савета.

ВАЖНОСТ ФОТОГРАФИЈЕ У СЛУЖБИ ЈАВНЕ. СИГУРНОСТИ.

· Данас већ нема никакве сумње, да је употреба фотогргфије у криминалистици у опште, а нарочито у истражном · поступку од ванредне важности, У напредним земљама произвела је општа употреба фотографског апарата прави пре-