Policija

— 144 —

споразуму о саставу избраног суда за пресуђење штете до 500 дин. тужиоца треба упутити да се за састав овог суда обрати среском поглавару у смислу 5 434 грађан. суд. пост, О овоме треба донети кратку одлуку на актима извиђања с позивом 6 25. закон о чувању пољског имања, и саопштити је тужиоцу.

Св. Бр. 91.

М

Суду општине јошаничке (срез бањски):

Издвајањем једног села из досадашње општине и спајањем истог са другом суседном општином мења се обим и. старе и нове општине, те се с тога по чл. 63. зак. о општи нама мора извршити нов избор општинског председника и одборника у обе општине. Државни Савет у одлуци својој од 22 фебруара 1912. Бр. 10202 стао је на гледиште, да у овим случајевима треба вршати и нов избор кметова, али ово гледиште, по мишљењу уредништва, није у складу са законом, јер се у чл. 63. изрично вели, да ће се приликом спајања општина кметови бирати само у случају „ако које село нема кмета“. Поменута одлука Држав. Савета гласи:

„Кад се варош, варошица или село одвоји од старе општине и оснује нову општину, онда нове општине како стара са промењеним општинским обимом, тако и, ново образована, бирају свака за себе председника-

кметове и одборнике у року од месец дана по извр шеном разгруписавању.“ |

Св. Бр. 154.

У Илији Гаговићу, општ. Писару — „Жупања (Срем):

Правила Мин. Унутр. Дела о полагању испита за општинске деловође од 21 септембра 1902. год. ПБр. 24118 важе само за територију Србије и Црне Горе, што значи да лица, која положе испит по овим правилима, могу бити деловође само у општинама ових покрајина.

По чл. 3 истих правила овај испит полаже се у жупанији оне области у којој кандидат стално живи, а у Београдуу Управи Града Београда. Из овога опет излази да канди-