Policija

— 149 —

види се који су чинови из бив. аустро-угарске жандармерије признати као подофицирски.

С обзиром на ово, а у вези објашњења Команде Жандармерије АЂБр. 1113 од 6 фебруара 1923 год. „Бостелфиер“ имао би право да се користи чл. 73 закона о устројству Војске и Морнарице, и Команда Жандармерије излази у овом погледу на сусрет лицима која то заслужују по своме владању и понашању, ако — разуме се — испуњавају и остале услове. предвиђене овим чланом.

ХУШ Суду општине ритопечке (срез грочански):

Краљевим указом од 19 јануара 1928 год. опроштена је казна свима оним лицима, која су од грађанских судова осувена на казну лишења слободе до два месеца, са изузетком лица осуђених за увреде и клевете по приватним тужбама (од |).

Овај опроштај има се применити на све пресуде, „изречене до дана овог указа“, и ако нису постале извршне (од. ЈУ).

Пошто је пресуда тога суда, о којој је реч у упућеном питању, изречена после овог указа (21-1-1928), то се на њу не би могле применити предње одредбе о опроштају казне чак и онда кад би се указ од 19 јануара односио и на иступне кривице, које пресуђују управно-полицијске и општинске власти. Министарство Правде међутим објаснило је, поводом једног конкретног случаја, да се овај указ односи само на казне изречене од стране редовних судова (првостепених, среских и т. д.ј, али не и на казне изречене од општинских судова и административних власти.

Св,Бр. 142.

ХХ Живку Стојановићу, општинском писару — Кнежица: Испит за општинског деловођу могу полагати само она лица, која испуњавају услове, који се чланом 114 зак. 0 општинама траже за општинског деловођу. У ове услове спада ин пунолетство. (чл. 7. правила Мин. Унутр. Дела о полагању испита за општинског деловођу) Опширније о овоме видети у прошлом и претпрошлом броју листа (Поуке и обавештења).