Policija

— 178 —

— Шта хоћете да кажете, господинер_

— Хајд, хајд, учините што вас молим.

Тренутак после запрепашћени лорд је стајао муцајуви с великим дијамантом на дрхтавом длану.

— Шта! Шта! Шта је то, господине Холмсер

— Сувише рђаво, Лорде Кентлмире, сувише рђаво! узвикну Холмс. Мој пријатељ рећи ће вам да имам ђаволску навику да правим шале, А тако исто да се не могу одупрети драмској ситуацију. Ја сам узео слободу, признајем, велику слободу, да метнем дијамант у ваш џеп у почетку разговора.

Стари лорд пренесе укочени поглед са дијаманта на насмејано лице пред собом.

— Господине, ја сам поражен. Али, да, ово је доиста мазарински дијамант, Ми смо вам веома обавезни, господине Холмсе. Ваша склоност за шале можда је, као што сами кажете претерана, али ја повлачим све што сам рекао о вашим способностима. Али како..

— Ова је ствар само о пола готова; за детаље се може чекати. Без сумње Лорде Кентлмире, задовољство које ћете • имати саопштавајући повољан исход ове ствари на највишем месту у које се враћате, биће мала накнада за моју шалу. Били, покажи Лорду пут и реци госпођи Хадсон да ћу се радовати ако нам пошље што пре вечеру за двоје.

Додатак 3. и 4. броју „Полиције“.

ОДЛУКЕ ОПШТЕ СЕДНИЦЕ КАСАЦИОНОГ СУДА

И АКО ИСТИ СВЕДОЦИ ДОКАЗУЈУ ДВА ЗБИЋА, КОЈА СЕ

ДЕШАВАЈУ У ИСТО ВРЕМЕ И САЧИЊАВАЛА БИ ДВА

ОСНОВА ПОДОЗРЕЊА, — ИПАК СЕ ОНИ НЕ МОГУ ДОКАЗИВАТИ ЈЕДНИМ И ИСТИМ СВЕДОЦИМА.

По кривици П. А. и Ж. браће А. због дела из 5 173 к. 3. шабачки првост. суд је за доказ о кривичној одговорности оптуженог Ж. узео као доказане ове основе подозрења:

1) што га прав. тужилац означава за учиниоца — основ из тач. 5. 5 121 кр. с. п,