Policija

1 А.

Реорганизација грчке жандармерије. — Грчка је влада потписала уговор са Енглеском по коме ће врло скоро добити једну Енглеску мисију за реорганизацију грчке жандамерије.

По овоме уговору 8. маја т. г. стиже у Атину енглески жандамеријски мајор Риг, који ће проучити прилике у земљи и поднети у року од 6 месеци пројекат за реорганизацију жандамерије. После 6 месеци влада ће позвати дефинитивне чланове комисије.

Г. Риг је служио дуго у Ир-

ској као жандармериски официр ито му даје компетентност за овај његов рад због сличности прилика јавне безбедности у тим земљама. Енглески мајор обићи ће целу земљу а нардчито грчку Македонију да би проучио по-

требе службе на: лицу места.

Било би од интереса да се зна шта ће г. Риг да предложи за обезбеђење јавне безбедности у грчкој Македонији, где су прилике веома сличне са онима које владају у нашој Јужној Србији.

Додатак 5. и 6. броју „Полиције“.

ОДЛУКЕ ДРЖАВНОГ САВЕТА

О МЕСТУ ГДЕ ЋЕ БИТИ ОПШТИНСКА СУДНИЦА

На предлог председника одбор општине Р. на својој седници од 6. новембра 1927. год. решио је, да се сазове општински збор на дан 24. новембра, на коме се има решити: где ће се подићи нова зграда за канцеларије општинског суда. Према тој одборској одлуци општински суд истакао је објаву о сазиву збора тек 17. новембра и то констатовао на самим актима.

Општински збор, одржан 24. новембра 1927. год., усвојио је већином гласова предлог општинског одбора.

Ову зборску одлуку срески поглавар задржао је од извршења у смислу чл. 152. закона о општинама из следећих разлога: |

1. што налази, да општински суд и одбор нису имали права на себе узети иницијативу за сазив општинског збора,