Policija

477 —

одобрење, али је прекинут рад на истима за дуже време од годину дана, па се потом опет наставља прекинути рад, мора се на 15 дана пре овог настављања ради, платити поново такса предвиђена у напред наведеном Т.Бр. 279. такс. тар. а према томе да ли је индустријског или неиндустријског карактера.

Ова наплата таксе за случај предвиђен у овој тачци важиће ако није у противуречности са одредбама специјалног

закона дотичне области на основу чијих се одредаба напред. наведена одобрења (дозволе) издају.

6. Кад се према одредбама специјалног закона за дотичну област на основу којих се дају одобрења (дозволе) за подизање стружнице (пилана) индустријског и неиндистријског карактера, — мора после добивеног напред наведеног одобрења (дозволе) за подизање стружнице (пилане) по истеку времена одређеног у овом одобрењу, да прибави одобрење (дозвола) за продужење радње на раније одобреној стружници (пилани) онда за свако овако накнадно одобрење (дозволу) има да се плати она иста такса, која је плаћена за дозволу о подизању дотичне стружнице (пилине).

Према овоме соцсвеници стружнице (пилане) неће таксу напред наведну плаћати сваке године (годишње) ако сходно објашњењу у предњем ставу нису обавезни да за сваку годину траже дозволу за продужење радње на истој, — већ ће они исту платити само, у случају кад буду тражили и одобрење (дозбволу) како је то предвиђено у овој 6 тачци.

7. Она власт, која даје наведена одобрења (дозволе) надлежна је и за наплату ове таксе, као и за извиђај и доношење одлуке у првом степену за таксене ПРИ учињене наплаћивањем наведе таксе.

8. За подизање стружница у државним шумама у Србији и Цнној Гори важи одредба чл. 53. закона о шумама Краљевине Србије, — јер наплате специјалне таксе за дозволе (одобрења) за подизање стругара индустријског карактера у

државним шумама није предвиђена ни у напред наведеном ТБр. 279. такс. тар. нити у којем другом броју таксене тарифе закона о таксама. У овом Т.Бр. 279. такс. тар. предвиђена је наплата таксе означене у овом тарифном броју за дозволе за подизање стружнице на приватном, сеоском, оп~