Policija

– Бу1-

Сваки човек има на јагодицама прстију фине црте, које се у разним облицима заокружују и завијају. Ове црте су код сваке особе другачије поређане и остају за време читавога живота непромењене. Ако се кожа са јагодица прстију случајно или хотимично огули, то израсти опет исто онакве црте, како су и прије биле.

Ове црте на јагодицама прстију употребљују се као изврсно средство за установљење идентитета појединих особа а назива се дактилоскопијом, то јест снимање отисака јагодица прстију.

Дактилоскопија је од ванредне важности у сигурносној «служби и уопште, а навластито у истражној. Не ријетко се „догађа, да злочинац при извађању којег протузаконитог дела прстима опипава или се и нехотице додирне разних предмета, на којима онда остају отисци јагодица прстију што навластито бива на глатким, свијетлим и меканим предметима, жао што је стакло, разне ковине, на улаштеним и глатким дрвеним и каменитим предметима, а исто тако лепо остају отисци јагодица прстију, на запрашеним или намаштеним предметима, онда у брашну, блату и т. д- Ако су прсти замазани . пр. бојом, крвљу, машћу или ако су ознојени, то онда остају јасно видљиви отисци на разним предметима, којих се је дотичник прстима дотакнуо. |

Овакови отисци прстију непобитно доказују, да је становита особа на дотичном месту била. Саберу ли се, дотично „узчувају ли се овакови отисци прстију, то неће бити тешко пронаћи ону особу, од које отисци потичу.

Све веће и напредније полицијске власти имају већ цијеле збирке отисака прстију од многобројних познатих Злочинаца, хохштаплера и сумњиваца, па се успоређивањем пронађених отисака може врло лако и сигурно да утврди она "особа, чији су отисци. ;

Не пође ли за руком тим начином пронаћи дотичну "особу, јер се случајно отисци не налазе у збирки, то се онда дактилоскопирају све оне особе, за које се сумња, да су са становитим кажњивим делом у вези, па ће се успоређивањем пронађених отисака доћи до оне особе, од које отисци потичу.

Жандарми треба ради тога да при извиђању сваког пролузаконитог дела особиту позорност и пажњу обрате на то,

4: