Policija

— 592 —

с обзиром на њихов број и међусобни однос, може се казна у конкретном случају спустити до посебног минимума или повисити до посебног максимума, али се ни у ком случају не може спустити испод посебног минимума, јер код иступа нема ублажаваних околности као код злочина и преступа. 95 57. и 58. Казн. Зак.). Посебни максимум може се прећи само у случају Ховратша — 5 324, Казн. Зак. који је једина. опште пооштравна околност код иступа.

У случају сшицоја иступних дела кривац се има осудити на збир свију заслужених казни, пошто се ове претходно. претворе у једну казну ако су разнородне (кумулациони систем), али овај збир ву у ком случају не може прећи овипши максимум за иступна дела (55 311 и 313, Казн. Зак.).

в) Ако је у закону одређен само Џосебним максимум за извесно кривично дело (као на пр. у 5 349. Казн. Зак.), онда се као минимум има узети општи минимум за дотичну врсту казне (у наведеном примеру један дан затвора) и казну одмерити између овог општег минимума и законом утврђеног посебног максимума, 5 40, ст. 9. |

г) Ако јеу закону одређен само #осебни минимум, онда | се као максимум има узети општи максимум за дотичну врсту казне, и казна одредити између законом одређеног посебног минимума и овог општег максимума — 5 40, ст. 3.

д) Кад је у закону за извесно дело одређена казна затвора алтернативно са новчаном казном, има се поступити по 5 30. Казн. Зак., т. ј. треба досудити само једну казну — у блажим случајевима увек новчану.

ђ) Ако је новчана казна предвиђена у талирима или цванцикама, које треба претворити у динарску вредност према начелној одлуци опште седнице Касац. Суда од 29. априла 1922. год. Бр. 3203, онда приликом одмеравања казне треба водити рачуна и о томе да она не пређе општи максимум нити да се спусти испод општег минимума новчане казне за иступна дела (5 313 Казн. Зак.). Тако на пр. у 5 366. Казн. Зак. предвиђена је само новчана казна до 30 талира. Пошто један талир према овој одлуци Касац. Суда вреди 24 динара. то би посебни максимума казн за ово дело узнео 720 динара, а то би било противно 6 1 и 313 Казн. Зак., по којима општи максимум новчане казне за иступе из 1! части